Als Belgie splitst willen de Walen een republiek

Een nipte meerderheid van de Walen (53 procent) zou bij een splitsing van België kiezen voor een republiek Wallonië, dus zonder koningshuis. Dat schrijven de kranten van Sudpresse op basis van een peiling uitgevoerd door Ipsos. En ze weten ook wie. Als het ooit zo ver komt, zou achttien procent Elio Di Rupo liefst als president zien. "De relatie tussen Wallonië en het paleis is een verstandshuwelijk", legt politoloog Michel Hermans de republikeinse voorkeur uit. "De monarchie heeft haar nut in België met zijn gemeenschappen, maar niet in een autonoom Wallonië." De helft van de 1.003 online ondervraagde Walen zou liefst Namen als hoofdstad zien. Na Di Rupo zouden vooral partijvoorzitters Paul Magnette (PS, 9 procent), Charles Michel (MR, 8 procent) en Benoît Lutgen (cdH, 7 procent) de voorkeur hebben als president. Ruim veertig procent zou liever geen van de huidige politici als staatshoofd aangesteld zien. Vooral jongeren willen af van de koning.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Harrie Vangangelt

  Als België splitst en Vlaanderen samen gaat met Nederland. Krijgen we dan een duo-koningschap?

  • iembam

   moeten we dan ook twee keer de eed afleggen? en de Brabantconne (niet te verwarren met de brabant song) uit volle borst kunnen zingen?

   onwaarschijnlijk, maar zou wel leuk zijn. ;-!

   (in antwoord op Harrie Vangangelt)
  • RhodBerth

   De vlamingen hebben weinig op met hun koningshuis, dat met de walen wordt geassocieerd en slecht nederlands spreekt, dus dat lijkt me sterk.

   (in antwoord op Harrie Vangangelt)

Reacties niet toegestaan