We worden niet verplicht voor de buurman te zorgen

Nu de zorg door de overheid beperkt gaat worden tot mensen, ouderen meestal, die heel veel zorg nodig hebben, komen veel meer zorgtaken terecht bij buren en familieleden, de mantelzorgers. Er gaan stemmen op om dat verplicht te stellen, omdat anders mensen zonder zorg komen te zitten. Maar staatssecretaris Van Rijn zegt tegen De Telegraaf dat hij dat niet van plan is. Gemeenten krijgen als het aanVan Rijn  ligt geen mogelijkheden om mantelzorg af te dwingen van familie of naasten. „Als je dingen verplicht, gaat het vaak niet werken.” De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) drong vorige week aan op die mogelijkheid. De VNG wil dat de gemeente 'doorzettingsmacht' krijgen; dat is de mogelijkheid familie en buren te dwingen te helpen. De VNG denkt geen keus te hebben. Als er geen geld is om mensen te helpen, zullen anderen dan moeten doen. Vandaar die vraag om macht om het af te dwingen. Volgens Van Rijn zal blijken dat dat niet nodig is, al maakt hij in het gesprek met De Telegraaf niet duidelijk wat de oplossing dan wel is

Bron(nen):   De Telegraaf      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Voor eigen familie kan ik het nog wel begrijpen. De zorg is gewoon te duur en eigenlijk onbetaalbaar geworden in dit land. Dan moet je dus andere oplossingen zoeken. Zelf help ik regelmatig mee in de “verzorging” van mijn grootouders. Die verzorging bestaat dan wel grotendeels uit boodschappen doen, opruimen en dingen maken die kapot zijn. Of de TV weer eens instellen als die verneukt is. Maar nadrukkelijk niet uit het schoonmaken van mijn opa of oma zelf. Ik kijk wel uit. En mijn ouders zal ik ook zo veel mogelijk helpen als nodig en mogelijk is, zodra zij de leeftijd hebben bereikt dat ze het zelf allemaal niet meer kunnen. Kwestie van opvoeding. Als je je kinderen slecht hebt opgevoed en ze je niet willen helpen later, dan is dat je eigen schuld.

  Maar de buren? Ben daar gek. Ik zal nooit mijn buren verplicht gaan helpen. Ik doe het verder af en toe wel, maar dat is uit eigen keuze. Maar stel dat je asociale buren hebt waar je je leven lang last van hebt gehad. En die moet je dan verplicht gaan helpen? Wat een onzin.

  • RhodBerth

   Precies, meer voor elkaar zorgen is een goede zaak (En stukken betaalbaarder) maar het kan niet verplicht worden. Gelukkig wordt daar dan ook niet voor gekozen door het kabinet.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
  • marianne MARTENS

   U schrijft dat U, uw ouders en grootouders al zult en mogelijk gaat verzorgen.Zelf heb ik het idee dat ook kinderen, die slecht,als het “verwende verwaarloosde” type zijn opgevoed, ook hun familie blijven verzorgen.Wat ik weer niet snap, dat er in het begin van het politieke bericht, zo weinig is geschreven over het feit dat al wel miljoenen mensen, naast familie, ook vrijwilligers en gelovigen etc voor de “afhankelijke
   lijdende” zorgen. Ken iemand, die zijn ” nare” buurman soms toch verzorgt, het is geen feest en voelt als een “grote mentale”belasting.Zou niet weten wat te doen.Bijna elke uitgaven voor een redelijk leven is naast een AOW onbetaalbaar.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • JOHNN

    Columnist Arnoud de Jong (Verbal Jam en Amsterdam Centraal en ook als gast op mijn site Hernehim Cultuur) schreef hier al kritisch over: “Er wordt al ontzettend veel mantelzorg verricht. Er zijn al mantelzorgers zelf burnout geraakt door overbelasting onder de bestaande omstandigheden. Het is een utopie om op een ministerie te bedenken dat er aanzienlijke besparingen kunnen worden geboekt door wat meer druk op de mantelzorg te zetten. Hier en daar is misschien nog een heel dun randje vet weg te snijden, maar te denken aan serieuze besparingen is een illusie”.
    Titel: “Het wordt weer ouderwets verpauperen”,
    (voor wie niet zelf zorg kan inkopen en geen mantelzorger heeft die nog zwaarder kan worden belast).

    (in antwoord op marianne MARTENS)
 2. Templein

  Soms vrees ik dat we als konijnen in de koplampen blijven staren.

  Bezuinigingsselecties zijn keuzes. Er zijn ook andere keuzen mogelijk.

  Veel winkels brengen de boodschappen alweer aan huis. De Bouwwereld raakt werkeloos. Waarom geen investeringen in de nieuwe tijd?

  Een kastje bij de deur voor de boodschappen die gebracht worden en aan de binnenkant met slot geopend kan worden.

  Een loopfiets in huis waarmee ouderen ook onder de douche kunnen. Met twee waterdichte manden aan de bagagedrager (of aan het stuur), een voor de schone was en een voor de vuile was.Zeepbakje en cremehouder aan stuur, in plaats van fietsbel.

  Afstandbedieners voor de gordijnen, de lampen, de tv, enz.

  Vrijwilligers die op bezoek kunnen komen als een mobielbeperkte daar behoefte aan heeft.

  Een van de economen, Rick v.d.Ploeg pleitte vorige week voor een project door de overheid om mensen weer aan het werk te houden. Wat te denken aan een dergelijk project? Daar kunnen veel mensen met verschillende capaciteiten bij ingezet worden. Bovendien wordt de zorg daarmee goedkoper.

 3. Prikker

  Heerlijk hoor, dat niemand meer verantwoordelijk is voor de zorg.
  De overheid niet meer, de gemeenten niet, de buren niet meer en de familie ook niet…

  Maar wie gaat er dan wèl voor de zorgbehoevenden zorgen ?…

  • marianne MARTENS

   misschien robots, robot knuffeldieren, slangen voor de uitwerpselen, een slang in de slokdarm, een slang voor de luchtwegen, 1x per dag met een robot praten om de kaakspieren wat te oefenen, kwijl via een bakje onder de kin.Naar bed dan komen er net zoals in de autowasstraat poezel-dingen over je heen om je te knuffelen, hierna zal er via de oortelefoon: ” slaap kindje slaap” worden gezongen.Voor een ” levende” hand zul 1000,– euro moeten neerleggen, dus toch weer ziekenhuis/verpleeghuis/thuis-klasse -justitie.
   Het slechtste scenario of misschien wel het beste scenario is dat Russische wetenschappers hebben voorspeld dat er geen opwarming is, integendeel midden deze eeuw zal er een kleine ijstijd zijn.

   (in antwoord op Prikker)
   • JOHNN

    Ze hebben in Japan geloof ik op grote schaal iets gedaan met kunstmatige knuffeldieren om gezelschap en aanspraak te hebben. Maar die verzorgen dus niet. Hoe wil men bejaarden, gehandicapten gerobotiseerd verzorgen? Ik krijg zo’n beeld als in die oude Chaplin films ‘modern times?’ waar Chaplin door de raderen verwerkt wordt.
    Maar nu serieus: als de Vng haar zin krijgt komt er dus dwang op de familie? Klaar ben je als je met je familie overhoop ligt. Worden ze verplicht om je te komen mantelzorgen. Klaar ben je! Krijg de politie een afdeling “Mantelzorgdelinquenten”? Moord en doodslag op komst.
    Het worden slechte tijden voor eenzame mensen zonder flink kapitaaltje op de bank. Staatssecretaris van Rijn kan mooi geruststellend praten maar als hij de gemeenten minder geld geeft dan zijn ministerie er zelf voor over had betekent het…. stik maar! Dat wast alle water van de Rijn niet af.

    (in antwoord op marianne MARTENS)
    • marianne MARTENS

     heb begrepen uit Trouw dat een heleboel Gemeenten terecht dit niet willen omdat ze hierin geen expertise hebben.Het is heel treurig dat een heleboel elkaar napratende kwezels dit beleid willen doorzetten.Wat ik wel heb ervaren en gezien, heel heel lang geleden, dat er ondanks zalen dweilen wel tijd was voor praatjes, handen vasthouden, troosten etc. Mensen willen en doen nu ook veel voor elkaar maar zolang Europa als een kef/kwijl-hond Amerika en de VK, achterna blijft lopen zal de verharding in dit soort Instituten en daarbuiten ” groteske” vormen aannemen.Treurig en beschamend.

     (in antwoord op JOHNN)
     • JOHNN

      Helaas is dit niet het enige item waarop kwezels elkaar napraten.
      Ook vwb op scherp zetten van de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen gaat met ijverig door op de verkeerde weg. Eén gek uit Nigeria die doordraait in Londen en een copy kid in Parijs en de fora staan weer vol van generaliserende meningen die elkaar opjutten.
      Even terzijde: deed Disqus ook vervelende dingen met jouw account? Ik keek ook nog even rond, eerste pinksterdag, maar geen WEL hoed te zien ;-( Overigens is 9 juni het Collectief in Museum Van Loon met een boekpresentatie.

      (in antwoord op marianne MARTENS)
     • marianne MARTENS

      nee, deze keer niet, misschien met mijn blauwe schoenen van Elvis Presley. !!!!!!!

      (in antwoord op JOHNN)
    • Templein

     Knuffelen is nu net iets voor mensen, of mensen en huisdieren. Zolang de huisdieren daar niet onder lijden.

     Mensvriendelijke techniek die de zelfstandigheid van hulpbehoevende mensen zo lang mogelijk kunnen compenseren, lijken me daarentegen heel erg belangrijk.

     Het is een feit dat in 2014 de zorg die nu 30 miljard kost, voor 15 miljard moet worden uitgevoerd door de gemeenten. Natuurlijk zal erop bezuinigd kunnen worden. Maar dit is rücksichtlos.

     Veel mensen redden liever zichzelf dan moreel gedwongen te worden om hulp van de buren of familie te vragen. De relaties met familie of buren willen ze graag gelijkwaardig houden.

     Ik vrees dat de behoefte aan zelfdoding toeneemt bij hulpbehoeftigen als de overheid niet inspringt/faciliteert om dit soort technieken ten behoeve van de zelfstandigheid toe te kunnen passen.

     (in antwoord op JOHNN)
   • Prikker

    Toch was de Matrix nog niet zo’n slecht idee hoor.
    Het is in ieder geval menswaardiger dan wat dit kabinet voorstaat.

    (in antwoord op marianne MARTENS)
    • marianne MARTENS

     ben het helemaal met je eens, vreemd blijf ik het vinden dat er nog steeds een heleboel mensen denken dat het hier niet kan voorkomen,
     het idee is toch niet vreemd dat alle samenraapsels in deze samenleving aanwezig zijn om te imploderen, ondanks alle goede mensen ,waaronder kinderen,jongeren, volwassenen, ouderen die wel iets samen willen doen en o.a. ook niet willen Zuid- Europeanen verhongeren en worden onthouden van zorg en medicijnen en die ook niet willen dat de Kunst, onze werkelijke vertroosting te grabbel wordt gegooid door nitwits.

     (in antwoord op Prikker)

Reacties niet toegestaan