Obama laat toch Taliban-kopstuk doden door drone

Deed hij het toch weer. Vorige week hield president Obama een lang verwachte reden over drones. Hij legde uit onder welke omstandigheden Amerikanen nog drones inzetten. Die inzet zou zeer beperkt zijn, leek het. Er moest direct gevaar zijn voor Amerikanen en dat gevaar zou niet op een andere manier moeten kunnen worden bestreden. Aan die eisen lijkt de aanval op Wali-ur-Rehman, de tweede man van de Pakistaanse Taliban, geenszins te voldoen. Zonder twijfel geen vriend van Amerika, maar geen direct gevaar voor Amerikanen, zo lijkt het.De dood van  Wali-ur-Rehman is wel  een zware slag voor de Pakistaanse Taliban. Het was de bedoeling dat Rehman te zijner tijd Hakimullah Mehsud als leider van de Pakistaanse Taliban zou opvolgen. De aanval op Rehman had plaats in het bergachtige Noord-Waziristan in het noordwesten van Pakistan. Behalve de Talibanleider zouden nog enkele mensen zijn omgekomen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad veroordeelde eerder woensdag de droneaanval, omdat die zou indruisen tegen de territoriale integriteit en soevereiniteit van Pakistan. Het was de eerste aanval met een drone sinds de parlementsverkiezingen van 11 mei.  

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Spiegelbeeld

  Weer toont het Westen agressie. Maar nee niet alle westerlingen zijn agressief alleen een paar. *kuch

  • JOHNN

   Amerika doet hetzelfde buiten eigen territoriaal gebied, executies zonder rechtsgang, wat Israël sinds haar ontstaan doet. Israël kon dat alleen doen met instemming van de Amerikanen. Door de drone-executies van de laatste jaren levert men het bewijs dat Israël altijd met instemming van de VS heeft gehandeld bij de executie-expedities van hun geheime dienst.

   Zolang deze landen (en andere) zo ver buiten de rechtsorde opereren heeft niemand enig goed geargumenteerd recht van spreken in het veroordelen van terrorisme. De beste terrorismebestrijding is het afschaffen van staatsterrorisme. Maar dat zal wel weer te “soft” zijn.
   Obama beloofde Guantanamo ook te sluiten omdat deze gevangenis buiten iedere internationale zowel als nationale rechtsorde valt. Het is niet gebeurd. De drone-executies (met veel “collatoral damage”) bewijzen dat de macht van Obama zo zacht is als boter. De werkelijke macht in de VS ligt in het Pentagon.

   (in antwoord op Spiegelbeeld)
   • Marcel van Houten

    Joh en denk je werkelijk dat het hierbij zal blijven? De elite is bezig de wereld in vlammen te storten, dit kan alleen maar resulteren in vele jaren van bittere ellende voor de mensheid…tenzij we gezamenlijk eens de machtshonger in onze achterlijke overheden een halt toeroepen!!

    (in antwoord op JOHNN)
  • Marcel van Houten

   Het gaat niet om terroristen, alles draait om de invloed in het Midden Oosten en Amerika wil een grotere vinger in de pap.

   Die Weapons of Mass Destruction zijn nog steeds niet gevonden en gaan ook nooit gevonden worden in Irak. De mensen die ‘ons’ deze oorlog in sleepten zouden terecht moeten staan wegens invallen in een soevereine staat.

   En het mag voor zich spreken dat Saddam Hoessein geen fijne vent was. De regimes die er voor in de plaats komen zijn alleen geen haar beter en er hangt in Irak hooguit een geur van een schijn democratie.

   (in antwoord op Spiegelbeeld)
 2. JOHNN

  Wordt hier weer gecensureerd???
  Waarom verdijnt mijn reactie over het Pentagon in het niets…???

 3. bierneus

  Wat is nou het probleem: het doden van een taliban, of het feit dat er niemand in het vliegtuigje zat (maw: was het wel prima als die kerel vanuit een bemande helikopter was omgelegd?).
  De collateral damnage van de taliban (stenigingen, bommen op markten, vliegtuigen in torens) zijn een minder groot probleem dat het afschieten van zo’n gek en een paar van zijn lijfwachten? vreemde prioriteiten hebben de verontwaardigden hier….

  • JOHNN

   Het gaat niet om prioriteiten. Het gaat om rechtsgang. Het terroristisch crimineel handelen van de één is nooit de rechtvaardiging voor een terroristisch crimineel antwoord. Wraak op wraak escaleert alleen maar en heeft nog nooit iets opgelost. Het gaat ook niet aan om aantallen slachtoffers tegen elkaar weg te strepen. Dat is het cynisme ten top. Het is niet voor niets dat de VS het Internationale Hof in Den Haag niet erkent. Er zouden wellicht VS militairen wegens oorlogsmisdaden worden aangeklaagd en dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Wij zijn geen ‘gekken’, wij beschermen onze beschaving * kuch

   (in antwoord op bierneus)
   • Marcel van Houten

    Precies, we zouden onze “way of life” niet opgeven en ons niet laten kennen door hier en daar een klap. Onder die slang (Bush) kwam daar verandering in en Obama is ook maar een marionet.

    (in antwoord op JOHNN)
   • Spiegelbeeld

    Ik ben het helemaal met je eens. Je hebt gelijk! Toevallig zegt de Islam ook (BTW alle geloven) Vergeef! Wraak zal het niet oplossen. En toch zien mensen de Islam als gevaar. Terwijl het allemaal met politiek te maken heeft.

    En weet je wat? Ik als moslim vergeef Obama/Bush en alle westerlingen( Ik weet dat het niet alle westerlingen zijn) die de aanval die zij hebben gepleegd op de moslims. En ik zal het met liefde antwoorden. Ben je een westerling of niet als je mijn hulp nodig hebt sta ik klaar, want dat is Islam! Islam= vrede.

    (in antwoord op JOHNN)
    • Niegol

     [/ironie]

     (in antwoord op Spiegelbeeld)
     • Spiegelbeeld

      Hoezo ironie?

      (in antwoord op Niegol)
     • Niegol

      Omdat ik niet geloof dat iemand echt kan geloven dat hij anderen van zijn god mag omleggen op een gruwelijke manier.
      Maar ik evenmin geloof dat iemand alles maar kan vergeven, wat dan ook.

      De mens is toch een behoorlijk instinctief dier, en bij die instincten zullen voor de terrorist ook berouw en angst horen, bij de onschuldig gekwesten ook boosheid en wraakgevoelens.

      Niemand is perfect (behalve ik natuurlijk)

      (in antwoord op Spiegelbeeld)
     • Spiegelbeeld

      Ok dat kan kloppen. Maar ik meende het wel echt en ik was niet ironisch. Het streven is naar perfectie van de mens. Het streven is de instincten te controleren. Vergeven in plaats van impulsief wraak nemen, want dat is makkelijk. Aan de ander denken in plaats van impulsief aan jezelf denken, want dat is makkelijk Vasten terwijl je honger hebt, want eten is makkelijk. etc.

      (in antwoord op Niegol)
     • Niegol

      ik wens je daarbij veel sterkte toe, dat zal lang niet altijd makkelijk zijn. Maar zeker een goed streven en een leuke afwisseling op het standaard cynisme hier.

      En ik schrijf dat zonder ironie overigens 😉

      (in antwoord op Spiegelbeeld)
     • Niegol

      (en met “dat kan kloppen” bedoel je zeker mijn laatste uitspraak :P)

      (in antwoord op Niegol)
     • Spiegelbeeld

      Ja jij bent perfect 😉

      (in antwoord op Niegol)
     • Spiegelbeeld

      Dank je een beter wereld begint bij je zelf 🙂

      (in antwoord op Niegol)
    • Heldoppantoffels

     Mooi gesproken Spiegelbeeld!

     Vergeet ook niet dat er waarschijnlijk krachten in deze wereld zijn die ons graag tegen elkaar opzetten, zij hebben belang bij strijd.

     Ik hoop dat mensen op enig moment doorhebben welk naar ‘spel’ de machthebbers spelen. Neem bijvoorbeeld die aanslag in zuid Turkije waarbij zo’n 40 mensen zijn omgekomen, deze zou zogenaamd gepleegd zijn door de Syrische geheime dienst…. Really???? Westerse krachten willen graag ingrijpen en dat weet het Syrische regime, welk belang heeft het Syrische regime in hemelsnaam om een dergelijke aanslag te plegen????
     Juist, zij hebben er geen belang bij. En dus kunnen we alleen concluderen dat de ‘elite’ weer een oorlog in wil stappen, een oorlog waarvan de arme mensen daar door sterven en de soldaten die over het algemeen niet uit dezelfde elitaire kringen komen.

     Echt mensen wake up, we worden in de maling genomen!!

     (in antwoord op Spiegelbeeld)
 4. Niegol

  k ben benieuwd wat de meeste reageerders hier in de plaats van een Obama zouden doen.

  Risico nemen dat dit Osama de tweede wordt en over 5 jaar de kranten koppen boven een bloederige foto schreeuwen dat je t hebt laten gebeuren, of iemand die de tweede man van een (door de VS aangemerkt als) terroristische organisatie is zonder vorm van process om heeft laten leggen.

  Rechtsgeldig is de eerste optie te verkiezen, populistish waarschijnlijk de tweede. Maar ik denk dat beide opties voor slechte nachtrust zullen zorgen.

  ben blij dat ik dit soort beslissingen niet hoef te nemen.

  • Heldoppantoffels

   Wat mij betreft altijd de keuze maken die recht doet aan waar je als maatschappij voor wil staan. Als je democratie en keuzevrijheid hoog in het vaandel hebt, dan kun je wat mij betreft nooit zo met dergelijke kwesties omgaan.

   (in antwoord op Niegol)
 5. Genuine_Defector

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2010/10_oktober/01/binnenland/Talibanleider_bedreigt_Nederland.xml

  Die islamitische idioot wilde Nederland dus wel eens een lesje leren. Vanwege de vermeende anti-islamitische toon hier. Hij heeft dus een broertje dood aan vrijheid van meningsuiting en wil dat in ons land duidelijk maken. En dat is geen bedreiging of gevaar voor het Westen? We weten inmiddels donders goed dat dit geen loze dreigementen zijn en je deze uiterst serieus moet opvatten. Dit is juist een goed voorbeeld van haatbaarden die je beter uit de weg kunt ruimen.

  Kom nou, wees blij dat ze die idioot van de aardbodem hebben geblazen. Nog mooier dat het op een veilige manier via de inzet van drones is gebeurd. Een mooie dag voor vrijheid en voor vredelievende mensen.

  • Marcel van Houten

   Soms wek je de indruk dat je werkelijk te stom bent om te poepen. Ook in dit geval, het voorbeeld dat we aan kinderen geven is dat geweld zaken oplost. Je kunt nu eenmaal niet immigratie vanuit een dergelijke cultuur toestaan en tegelijk zeiken dat er onnozele agressieve haatzaaiers tussen zitten.

   (in antwoord op Genuine_Defector)

Reacties niet toegestaan