‘Treinkapers De Punt werden geliquideerd’

Mariniers die bij de bevrijdingsactie in de ochtend van 11 juni 1977 de gekaapte trein bij De Punt binnenstormden, hebben nog levende en gewonde Zuid-Molukse kapers geëxecuteerd. Zeker drie en mogelijk vier kapers werden door de mariniers doodgeschoten. Dat blijkt uit onderzoek van freelance-journalist Jan Beckers, meldt het Dagblad van het Noorden. De bij bestorming omgekomen gijzelaar Rien van Baarsel werd tevens dodelijk getroffen door vuur van de mariniers, niet door een kogel uit een Moluks wapen. Dat zijn de voornaamste conclusies die Beckers trekt op basis van zijn onderzoek. Beckers' bevindingen wijken sterk af van de officiële lezing dat alle gedode kapers omkwamen bij het spervuur op de trein, dat voorafging aan de bestorming.

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. FritzTheCat

  “levende en gewonde Zuid-Molukse kapers geëxecuteerd” Nou en………….moeten ze vaker doen.

 2. Anton van Haasteren

  Ze vragen zich af of die mariniers geen buitensporig geweld hebben gebruikt tegen de kapers. Of er sprake is van executie zal nog bewezen moeten worden, tenslotte neem ik aan dat de kapers zich verdedigd zullen hebben toen de mariniers aanvielen.
  Kennelijk vraagt niemand naar het geweld dat de kapers gebruikt hebben tegen de volslagen onschuldige treinreizigers.

 3. Niegol

  Dus… een freelance jouralist waar we verder niets vanaf weten (wat zijn zijn motivaties? wordt hij hiervoor betaald? en zo ja, door wie?) heeft 35 jaar na dato een onderzoek gedaan en zijn conclusies wijken sterk af van het officiele onderzoek. Er wordt niet gezegd waarop hij zijn conclusies baseert (heeft hij de gedode kapers onderzocht? is er forensisch onderzoek op de wonden, de kogels, het treinstel gedaan? of heeft hij wat oude rapporten doorgesnuffelt?), maar we moeten nu plotseling allemaal zijn lezing boven de officiele stellen?
  Hmm… Vind ik een beetje magertjes… Klinkt alsof Dhr van Baarsel aan zn CV aan het werken is.

 4. Pietje_Precies

  stel, je bent in een vuurgevecht met een paar mensen. die knallen een paar van je makkers neer. Jou ook bijna. Dan schiet je er een aan. ik kan me 100% voorstellen dat je het op zo’n moment afmaakt. En wie roept dat ie ze zelf in een vuurgevecht nog allemaal 100% helder op een rijtje zou hebben, die heeft een kilo boter op zijn hoofd.
  shit happens in zulke situaties. vanaf de bank bezien is het fout, maar volgens mij kun je het niemand kwalijk nemen dat dit soort dingen dan gebeuren.

 5. johandevri

  Als de mariniers dit daadwerkelijk gedaan hebben, heb ik er alle begrip voor. Stel je voor dat gewonde kapers nog medisch behandelt moeten worden en vervolgens nog x jaar de gevangenis in moeten. Nee dat is gelijk afmaken veel beter en vooral goedkoper!! Hulde aan de mariniers dus:-)

 6. FritsB

  Beckers vergeet dat dit een militaire operatie was, van beide zijden, niet bij voorbeeld een bankoverval met gijzelaars. De gijzeling was uitgevoerd door mensen die zich zelf strijdkrachten van de Republiek der Zuid-Molukken noemden. Die bestond weliswaar alleen op papier, maar de training en de wapens waren echt. Er was bovendien weinig aarzeling om de wapens te gebruiken. Vandaar dat de bevrijding van de gijzelaars door het leger werd uitgevoerd, dat nu eenmaal de stelregel kent dat een gewapende vijand pas onschadelijk is na zijn dood. Het rapport van Beckers is te vinden op de website van het Dagblad van het Noorden. Ik begrijp het standpunt van medeauteur Ririmasse, maar ook hier geldt het adagium van Teeven: bedrijfsrisico.

 7. disqus_cDEBEY6Kl8

  Hoe kan je aan tonen dat mariniers gewonde terroristen hebben geëxecuteerd?.
  De terroristen zijn dood en de mariniers ontkennen.
  Forensisch onderzoek is dubieus na 40 jaar, wat wil dhr Beckers nu werkelijk?.

 8. jantje

  Bij insiders was wel bekend dat dit is gebeurd. Inclusief de opdracht om dit te doen. Er gebeuren wel eens vaker dingen die het daglicht niet helemaal kunnen verdragen. Ook in NL.

Reacties niet toegestaan