Video: (te) heftige beelden uit Istanbul

Vandaag is het relatief rustig in de grote steden van Turkije. Maar in de afglopen dagen greep de politie keihard in. Let in het filmpje op de demonstrant die tussen de vuilnisbakken en het hek staat. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de belangrijkste seculiere oppositiepartij er zondag van beschuldigd de antiregeringsprotesten aan te wakkeren. ,,De Republikeinse Volkspartij (CHP) roept op tot verzet op elke hoek van de straat'', zei Erdogan op de Turkse tv. Tienduizenden demonstranten zijn zondag na een korte stilte opnieuw de straat opgegaan in Istanbul en Ankara. De politie zette in Ankara wederom traangas in, maar de botsingen tussen de autoriteiten en de demonstranten waren minder hevig vergeleken met die van de afgelopen twee dagen in de twee grootste steden van Turkije. Volgens Amnesty International hebben de onlusten van afgelopen dagen twee doden tot gevolg gehad en meer dan 1000 gewonden. Veel Turken keren zich tegen de premier die al 10 jaar regeert, onder meer vanwege zijn autoritaire stijl. Maar Erdogan wijst die kritiek van de hand. ,,Wanneer je iemand een dictator noemt, terwijl hij het volk dient, heb ik niets meer te zeggen.'' Hij beschuldigde de demonstranten van plundering en brandstichting. Ook internationaal kreeg Erdogan kritiek te verduren, op de harde aanpak van de demonstranten. De Europese Unie betreurde zondag het ,,disproportionele geweld'' van de Turkse politie en riep zowel de regering als de demonstranten op met elkaar te praten en de schermutselingen te beëindigen.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diederdick

  Zo
  Heftig
  Wedden dat de harde heersende tak dit ook in bloed en tranen smoort?
  Vraag maar aan willekeurige Koerden hoe deTurkse regering met tegrnstand omgaat…
  Daar is dit nog klein bier bij.

  En dat moet de EU ingelokt worden….

  • JOHNN

   Liever niet nee, “politiek” gaat het teveel de “fysieke” kant op. Turkije terug in de tijd, vóór Erdogan was het beter. Godsdienst en regeren mixt heel slecht, want godsdiensten beweren altijd dat ze het enige en eeuwige gelijk aan hun kant hebben. Daarom moest Turkije ook een seculiere staat worden, Erdogan zet de klok terug en een groot deel van het volk pikt dat niet. Terecht.

   (in antwoord op Diederdick)
   • dezer

    goh ik dacht dat u zo pro Turkije was , Putin en Rusland was toch veel erger ?

    (in antwoord op JOHNN)
 2. i7

  Het is heftig ja.. wat in Syrië gaande is, is veel erger he maar toch zie ik amper wat over de dictator Assad en de rebellen hier op de site.

 3. Pietje_Precies

  snel Turkije ook de EU inrommelen, dan wordt het vast beter

Reacties niet toegestaan