5 dingen die je moet weten over Turkije
De volgende 5 aspecten helpen om wat er gebeurt in Turkije te begrijpen en doorgronden
1. Tukije is een land waar sinds de jaren 20 kerk en staat gescheiden zijn
Dat maakte Turkije uniek: een land met een in grote meerderheid Islamistische bevolking, maar zonder invloed van de religie op het openbare leven. Erdogan knabbelt daaraan. Onlangs werd afgekondigd dat in het openbaar na 10 uur 's avonds niet meer mag worden gedronken. Er moet, vindt de regering, ook minder op straat worden gekust. Dat valt niet goed bij de moderne stedelijke bevolking
2. Erdogans populariteit en neiging tot machtsuitbreiding
Anders dan in Egypte of Libie gedraagt Erdogan zich welicht als een dictator, maar hij is het niet. Hij werd drie keer tot premier gekozen, met steeds grotere meerderheden. Hij maakt echter van die macht gebruik om steeds meer extra macht te vergaren, onder meer door een voorgenomen wetswijziging.
3. De Economie. Een beetje revolutie heeft honger nodig, of minstens werkloosheid en tegenspoed. Daarvan is in Turkije geen enkele sprake. De economie draait op volle toeren en zelfs de inflatie is beteugeld
4. De demonstranten. De meeste lijken relatief jong, stedelijk en goed opgeleid. Op het platteland snappen ze vermoedelijk niet veel van het verzet tegen Erdogan. Het is een massaal protest, maar vooralsnog ook enigszins elitair.
5. Het antwoord van de regering op het protest.
Als de overheid kalm had gereageerd op het verzet tegen het kappen van bomen in het stadspark, dan was er vermoedelijk niets gebeurd. Maar de regering Erdogan kan niet omgaan met mensen die ergens anders over denken. Dat leidde tot een loeihard ingrijpen en dat was de olie die het smeulende vuur nodig had. De vraag is: hoe krijgt de regering het vuur weer uit. Nog meer geweld leidt vermoedelijk tot nog meer protest. Maar uit zichzelf gaan de demonstranten niet weg
Bron(nen): Daily Telegraph
tsja en zo zie je maar weer….echte democratie en islam gaan NIET samen!!
Er zijn een heleboel landen waar democratie alleen maar in schijn bestaat en die NIET islamitisch zijn. Toch noemen wij ze democratisch als dat in ons straatje past.
(in antwoord op johandevri)En wat is echte democratie dan? Gearresteerd worden omdat je met een bordje loopt tegen de monarchie?
(in antwoord op johandevri)De stemmen op het platteland zijn gekocht. En dan krijg je verhalen als: Nee ik ben niet zo islamitisch, maar hij doet goeie dingen voor de mensen. En zo heet Erdogan in het westen een democraat.
Onderschat bovendien de macht van de staatstelevisie niet. Die spelen, net als in Rusland, in op patriottistische gevoelens, en die zijn heel sterk in deze landen. Als je als boertje op ‘t platteland weinig toegang hebt op debat, is je mening snel gekleurd door dat ene kanaal dat je nog kunt ontvangen.
Ik zie ook enige gelijkenis (propaganda) met Rusland waar Putin ook erg populair is, ondanks zijn kille regime t/o oppositie en kritische pers. Vanwege de economie wil Europa graag dat Turkije zich aansluit maar om allerlei andere redenen, zoals de persoon Erdogan zouden we liever afstand moeten bewaren, al zeker wanneer de animo van de (trotse!) premier niet meer zo groot is.
(in antwoord op Loobs)Iedereen maar klagen over Putin , terwijl in Turkey de demonstranten plat gewalst worden op een manier die doet denken aan China en de tanks op het rode plein.Ik hoop dat Turkije nooit bij de EU komt en dat wij er ook snel uit gaan.
Ja in Rusland is het beter, daar schakelt men huurmoordenaars in om ongewenste uitingen de mond te snoeren, veel humaner dan waterkanonnen in Istanbul.
(in antwoord op dezer)Gelukkig hebben ze in Turkije geen geheime dienst ,slaap lekker..
(in antwoord op JOHNN)Enige nuance over scheiding kerk en staat:
ref: Matthias E. Storme
LEVENSBESCHOUWELIJKE VISIES OP STAAT, RECHT EN CIVIL SOCIETY
We lezen vaak dat het een secularisatie was, maar hoewel de islâm in 1928 zijn statuut van staatsgodsdienst verloor, kan men het toch niet vergelijken met de Franse laïciteit, maar veeleer met een verstaatsing enerzijds en belangrijke reformatie van de islâm anderzijds:
– het ging op de eerste plaats om een nationalisatie: alle religieuze bezittingen werden
staatseigendom; de imams (predikers) en moeftis (wetsgeleerden) werden ambtenaren
van de staat;
– de islâm blijft een verplicht deel van het onderwijs;
– maar de islâm wordt inhoudelijk gereformeerd en gedepolitiseerd tot een nietpolitieke islâm, die meer aandacht gaat besteden aan theologie (een studie van de theologie als aparte studie, los van het religieuze recht, bestaat alleen in Turkije), spiritualiteit en caritatieve activiteiten, die het recht / de plichtenleer veel meer overlaat aan de staat en, waarvan de publieke zichtbaarheid duidelijk wordt verminderd.
– zo werd ook het islamitische familie- en erfrecht vervangen door een seculier familierecht van Westerse signatuur (sterk geïnspireerd door het Zwitserse recht, dat op andere gebieden bijna integraal was overgenomen).
Men zou tot op zekere hoogte kunnen spreken van een “protestantse” opvatting over de islâm.
Waarom schrijft u islam met een cicumflex op de a?
(in antwoord op CRT)” Onlangs werd afgekondigd dat in het openbaar na 10 uur ‘s avonds niet meer mag worden gedronken”
Het was toch zo dat er geen alcohol gekocht mocht worden? Volgens mij mag er gewoon gedronken worden. Dit is trouwens een regel die in andere landen, zoals Ierland en Zweden ook bestaat. Dat dit als islamisering wordt gezien vind ik niet sterk… De rest van het artikel is overigens prima.
edit: zie originele artikel, daar staat inderdaad dat het om verkoop gaat.
Een paar ‘radicalen’? Nee, heel Turkije demonstreert
Geplaatst door Michael van der Galien op 4 juni, 2013 – 12:44
Heel Turkije staat in vuur en vlam.
Als je de Nederlanse media moet geloven is het eerst en vooral onrustig in Istanbul met ‘duizenden’ die daar iets van zich laten horen. Daarnaast gebeurt er ook nog het één en ander in Ankara met zeker honderden activisten, en, oh ja, een groepje demonstranten heeft ook nog eens het hoofdkantoor van de AK Parti in Izmir in de fik gestoken. Prettig is anders, maar het gaat echt om maar een paar individuen.
(Foto: 3 juni, Karsiyaka, Izmir. Copyright: Michael van der Galien / De Dagelijkse Standaard)
Zoals ik eerder vandaag al schreef op de koffiehoek klopt dat van geen kant. In Izmir alleen al gaat het dagelijks om tienduizenden demonstranten. In Istanbul komen daar er vele tienduizenden bij, waarschijnlijk heb je het zelfs over honderdduizend(en).
(Foto: Istanbul. Copyright: Sema Babacan)
Weet u hoeveel mensen er nodig zijn om Taksim vol te krijgen, in Istanbul? Dan heb je het over een voetbalstadion. Daar komt dan nog eens bij dat ze in verschillende wijken demonstreren in Istanbul en dat die stad 15 miljoen inwoners heeft.
Duizenden? Alleen in Istanbul heb je het al over vele tienduizenden, waarschijnlijk zelfs in de buurt van de honderdduizend(en). Izmir is een stad van 4 miljoen inwoners. Ook hier zijn er demonstraties in verschillende wijken, en dan in die wijken vaak ook nog op verschillende plaatsen.
En dan zijn de demonstraties ook nog eens niet beperkt tot ‘de grote drie’ steden. Zie hier een handige kaart met daarop de plaatsen waar er geprotesteerd wordt:
Het gaat dus niet om een ‘paar duizend’ demonstranten of een ‘paar radicale elementen’, maar om vele, vele Turken die niets op hebben met Erdogans beleid en autocratische manier van leiding geven.
Wat zou het prettig zijn als de Nederlandse media dat ook eindelijk eens beseften of dat ze, als ze gewoon geen verstand van zaken hebben, dit onderwerp overlaten aan mensen die wél weten waar het over gaat.
l
Erdogan probeert niet te regeren over Turkije.. Het is zo dat hij moslim is en dat op goede wijze wil uitvoeren. Hij wilt een gebouw laten vernietigen om daar iets nuttigs te kunnen bouwen. Erdogan heeft laatst nog een toespraak gehouden met dat we tot nu toe absoluut niemand slecht hebben gezien mdat hij geen moslim was. ik vind dat er meer nagedacht moet worden over de dingen die we delen met anderen. Tenslotte heeft Erdoagen alle schulden van Turkije afbetaalt, en als hij er niet was was Turkije niet een smeer van de Turken.
Ook is het zo dat zolang je niet weet wie erdogan echt is en waarom hij iets doet is het beter om er niets over te zeggen. als Christen, Jood of moslim moeten wij alsnog voor elkaar opkomen want tensotte zijn we allemaal mensen en pas wanneer we dood gaan zien we wat het echte is.