Er komt een parlementaire enquete naar de aanschaf van de Fyra

Het drama rond de Fyra leidt waarschijnlijk tot een parlementaire enquête. De VVD zal een verzoek van CDA, D66, 50Plus en de Partij voor de Dieren vrijwel zeker steunen, schrijft De Telegraaf. Met de steun van de christelijke partijen en de VVD betekent het dat er een Kamermeerderheid is voor een parlementaire enquête, het zwaarste wapen van het parlement waarbij iedere Nederlandse staatsburger onder ede gehoord kan worden door Kamerleden. De PvdA zou ook niet tegen zijn  Tegenover de NOS meldt VVD-Kamerlid Betty de Boer dat de kwestie een groot onderzoek waard is: 'We moeten eerst alle rapporten boven tafel krijgen. Alle informatiemoet in één keer naar de Kamer zodat we dat in één keer kunnen beoordelen.' Het CDA heeft het meest te vrezen van een enquete. Vanaf 2003 tot 2010 gingen CDA-ministers over het spoor. ministers Karla Peijs (2003-2007) en Camiel Eurlings (2007-2010). Volgens reconstructies van De Volkskrasnt en NRC kam naar voren dat mensen die verstand hebben van treinen binnen NS al in 2003 waarschuwden dat de aanschaf van de Italiaanse Fyra zou uitlopen op en drama. Ze werden genegeerd. In 2007 was de harde conclusie van advieskantoor McKinsey, de Rekenkamer en de Landsadvocaat dat er met de hsl een financieel gedrocht was geschapen. In een parlementaire enquete zal dat allemaal aan de orde komen

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Dat al in 2003 door techneuten is gewaarschuwd, verbaast me niets. Pogingen om op begrenzingen of. fouten in technologie te wijzen, worden steevast genegeerd door managers (en zij niet alleen). Zij noemen dat visie. ‘Dat is geen constructieve bijdrage.’ is de standaard dooddoener. Hoe ze menen dat te kunnen beoordelen blijft een raadsel.

  2. Cornelis Berend

    Het grappige is dat Frankrijk al jaren goeie TGVs maakt, mogelijk uit voorraad leverbaar. Ze zijn er in het Bordeaux-rood, heten Thalys en rijden tot Amsterdam. Die hadden ook makkelijk geel geschilderd kunnen worden met blauwe strepen. Waarom dan wordt gekozen voor een Italiaans omkoopmodel heet gewoon gebrek aan gezond verstand.

    Enquete is niet nodig hoor, kost het nog meer geld.

    • JOHNN

      Nou, het boven water halen van de incompetentie en het onverantwoord risico nemen wil ik wel eens met naam en rugnummer zien. Voorkomt iig dat de snoodaards stiekem doorgepromoveerd worden naar een andere lucratieve baan.

      (in antwoord op Cornelis Berend)

Reacties niet toegestaan