Voormalig CIA-werknemer lekte over NSA uit gewetenswroeging (video)

De  The Guardian heeft een interview met de man die lekte over het structureel aftappen van informatie van miljoenen burgers door de Amerikaanse regering. Het gaat om oud-CIA-werknemer Edward Snowden. Hij legt uit dat hij deed wat hij deed omdat hij het niet eens is met de massale inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de halve wereld. Zijn naam is op zijn eigen verzoek bekendgemaakt, meldt de Guardian. "I have no intention of hiding who I am because I know I have done nothing wrong," Hij gaat er van uit dat hij zal worden gestraft. Voorlopig heeft hij zijn toevlucht gezocht in Hong Kong. "Ik verwacht niet dat ik spoedig mij huis zal terugzien" Het interview is de moeite van het kijken zeker waard

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. JOHNN

  Er waren al vele jaren rumors dat de VS regering via hun CIA contacten open achterdeuren hadden afgedwongen bij computerbedrijven als Microsoft etc. Maar de mensen die dit beweerden en zij die daarin geloofden werden afgedaan als paranoia. Aanvankelijk was het internet natuurlijk alleen maar een gigantische zoemende bijenkorf waarin het pinpointen van een bepaalde activiteit erg moeilijk was. “looking for the needle in a haystack” was de uitdrukking die het best de problematiek benaderde, maar de screening en herkenningstechnieken zijn zo ver geëvolueerd en de snelheid van deze geavanceerde programma’s is zo flitsend geworden, dat dit in combinatie met bijna onbeperkte opslagcapaciteit een enorme bedreiging van onze privacy vormt.
  Het is terecht wat Snowden zegt dat een regering niet zou mogen besluiten tot een dergelijke impertinente schending van het persoonlijke leven van vele miljoenen onschuldige mensen zonder dat dit besluit eerst voorgelegd wordt aan het volk. Maar de VS regering heeft autoritair besloten het in het geheim te doen en het was natuurlijk de bedoeling dat het geheim zou blijven. Obama zei verleden week nog dat “nobody needs to be worried about his privacy, it is only suspected non-American citizens that are tapped en recorded. Daar valt ook nog een scherpe noot over te kraken: Non-Americans en Americans zijn personen van ongelijke waarde!
  Zoals ik al eerder schreef in een commentaar op dit onderwerp: de VS is een superpower en superpowers storen zich niet aan internationale afspraken of recht. Zij creëren hun eigen rechtmatigheid. Obama blijkt, net als ieder staatshoofd, bereid hierover te liegen, het maakt dus weinig uit of we met GWB van doen hebben of BO. Maar geheimen komen altijd uit, vroeger of later. Nu hebben we een klokkenluider. Het zal mij benieuwen hoeveel keer levenslang deze Edward Snowden zal krijgen.
  Het is veelzeggend dat hij niet de wijk durfde te nemen naar een Europees land, dat zegt veel over onze politici en regeringen binnen de EU. Hij kent de uitleveringsrisico’s, vrijwel 100%. Hij verkoos Hongkong, min of meer China, maar toch een beetje anders (oude burgerrechten).
  Hij is pas 29 jaar, hij heeft dus nog een lang leven voor zich, ik hoop dat hij geen spijt van zijn klokkenluiderschap krijgt, want zoals hij zelf zegt: wat is nu makkelijker dan voor weinig van dit vuile werk dik betaald te krijgen en te leven in betrekkelijke luxe op Hawaï.
  Klokkenluiders willen een ontsporende wereld een beetje beter maken, maar de wereld hakt ze nog liefst hun kop eraf. Een moedige Amerikaan, waren ze maar allemaal zo.

  • Heldoppantoffels

   En het domste argument is “ik heb toch niets te verbergen…”. Nee lekker vertrouwen op de eerlijkheid van een overheid die zogenaamd het beste met je voor heeft.

   (in antwoord op JOHNN)

Reacties niet toegestaan