Als de voorstellen van Staatssecretaris van Rijn, die de plannen vandaag verdedigt in de Kamer, worden uitgevoerd, zullen veel zorginstellingen hun omzet zien halveren. Dat heeft faillissementen en massaontslag tot gevolg, zegt Actiz, dat zich baseert op een onderzoek door accountantsbureau PwC. Bij Actiz zijn vierhonderd zorgorganisaties aangesloten die twee miljoen hulpbehoevenden van zorg voorzien, zowel thuis als in tehuizen.
De gemeenten, die verantwoordelijk worden voor de thuiszorg, krijgen straks minder budget dan nu beschikbaar is. Van dat lagere budget gaat een fors deel op aan de salarissen van de gemeenteambtenaren die de zorg moeten inkopen en regelen, voorziet Actiz.
Massa-ontslag op komst in de zorg
Bijna wekelijks kondigt ergens in Nederland een verzorgingstehuis aan te gaan sluiten. Reden: de overheid stopt met het financieren van die huizen. Clienten die niet hulpbehoevend genoeg zijn voor een verpleeghuis horen thuis te blijven, en zo veel mogelijk door kinderen en buren of zichzelf te worden verzorgd. Dat gaat veel leed veroorzaken bij de ouderen en bij de kinderen van die ouderen, maar er dreigt ook een koude sanering bij de verpleeg- en verzorgingshuizen door de voorgenomen hervorming van de langdurige zorg. Dat zegt zorgwerkgeversorganisatie Actiz in De Volkskrant.
Het gevolg zal zijn dat er leed komt onder de bejaarden en werkloosheid onder de mensen die hen nu verzorgen
Bron(nen): De Volkskrant
En maar torenhoge salarissen betalen aan al die geweldige topbestuurders in de zorg.
ligt niet aan die bestuurders in de zorg, maar aan de wetgeving en financiering(bezuiniging). alle bejaarden met een lichte zorgindicatie kunnen niet meer terecht in verpleeg/verzorgingstehuizen. dat is een derde tot de helft van de huidige populatie in de tehuizen. Alleen de heel zware patienten kunnen er nog terecht. Dit wordt een slagveld.
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Dat klopt ten dele.
Maar wat me zo opvalt is dat men financiële problemen direct weet op te lossen door eenvoudige hulpen massaal te ontslaan onder het mom ‘onvermijdelijk”,maar dat men nauwelijks politici hoort zeggen ”Onaanvaardbaar”,als medisch specialisten tonnen teveel declareren,of als dat mens van Zuidzorg 170000 euro krijgt voor 7 weken werken.
Maar wat wil je ,dat wordt het de pot verwijt de ketel.
(in antwoord op Pietje_Precies)Staatssecretaris van Rijn, die de plannen vandaag verdedigt in de Kamer was bestuurder bij het PGGM.Jaar inkomen 500000 euro ,meer dan 3 x het inkomen van Rutte,een minister-president.
En dat van mijn pensioenpremies.
En die komt ons nu vertellen dat we doelmatig met ons pensioengeld moeten omgaan om onze oude dag te kunnen financieren omdat de zorg door hem wordt gesaneerd?
onze pensioenpremies.
(in antwoord op Paulraw)Yep,onze,
En wat lezen we nu in Elsevier online????
”Pensioenpremies kunnen tot 1.000 euro per jaar omlaag
Pensioenfondsen kunnen hun premies gaan verlagen. Daardoor kunnen werkenden in loondienst per jaar tot 1.000 euro meer salaris ontvangen.
Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP gaat ervan uit dat pensioenpremies tot 15 procent kunnen dalen, meldt De Telegraaf maandag.
1.000 euro
Die verlaging zou moeten worden bepaald door de pensioenfondsen, ter compensatie voor andere veranderingen in het pensioenstelsel.”
(in antwoord op marianne martens)misschien wordt het tijd om met net geopereerden, die na een grote operaties, al na een paar uur zijn ontslagen, ouderen in rolstoelen, veel ouderen met krukken, asielzoekers, gehandicapten met de meest vreselijke ziekten, psychiatrische mensen, ex- gevangenen, TBS’ers, daklozen, gepensioneerden waar weer geld van wordt gejat,jeugdigen met een probleem, zakenmensen met een probleem, stervenden met flessen +slangen, onderwijzers, wetenschappers met een heraut-knuppel,geluid-overlast-hebbende burgers, ademhalingsmoeilijkheden hebbende burgers, via het Binnenhof, tegen Europa, te gaan/ strompelen, huppelen, kruipenden om te protesteren tegen Europa, Binnenhof kun je overslaan.
(in antwoord op Paulraw)svp uitgaanskleding gewenst.
idd we gaan griekenland achterna…met als verschil dat de grieken zelf hun ouders verzorgen tot aan hun dood…en dat wij nederlanders dit verleerd hebben hoe te doen…want we willen allemaal lekker onze privecy hebben…en 2 maal per jaar op vakantie gaan…en stja daar passen geen nare oude mensjes bij!!
(in antwoord op marianne martens)je hebt gelijk, we zijn het al tientallen jaren verleerd, maar toch zie je dat er ook verzorgd wordt, kinderen z,g,baby- boomers die fragile familieleden door de supermarkten in een rolstoel rijden en mooie hoofdjes maar gelukzalig kijken naar een pak koffie, blijde grootouders die hun kleinkinderen liefdevol verzorgen en na het oppassen om 18..00 in bed liggen, maar het toch doen, vrijwilligers, die mensen ophalen om ook eens boodschapje te doen of samen een wandeling maken.
(in antwoord op johandevri)Maar hoe zit het dan met die plicht dat de pensioenfondsen hun reserves op niveau >105% moeten brengen?
(in antwoord op Paulraw)Mijn pensioenfonds heeft sinds 2012 het brutopensioen 6,5% verlaagd, omdat men nog niet boven de 85% uit kwam. En zo zijn er meer. Als er ruimte is om premies te verlagen gaat dit toch zeker niet op voor die fondsen die de opdracht hebben eerst te herstellen tot >105%.
Ik sta niet op de barricaden om tegen premieverlaging voor werkenden te demonstreren, evenmin schreeuw ik om verhoging van mijn pensioen, zelfs niet inflatiecorrectie. Maar die gestolen 6,5 % zou ik wel graag terugzien. Als het moet uit de zakken van Van Rijn, die ongetwijfeld zijn schaapjes nu al op het droge heeft.
het wordt een slagveld, zeker, het is al een Bonapartisch slagveld. U heeft gelijk met de wetgeving en de bezuinigingsrondes.De bestuurders hebben wel een hun verantwoordelijkheid niet genomen.De “vrije markt” staat nog fier in het vaandel, de belastingbetaler betaalt hierdoor wel de WW -uitkeringen, WIA etc ( geen bezwaar ), de banken gaan ontslaan, bedrijven etc.
(in antwoord op Pietje_Precies)Grote Ondernemingen krijgen subsidies en belastingverlaging etc.
Voor de gemiddelde burger is de situatie als volgt: Het leeuwendeel van ons inkomen wordt afgeroomd via hoge belastingdruk die tot de hoogste behoort. Dat is een gegeven van een moderne verzorgingsstaat met goede voorzieningen. Dat hebben we in Nederland en Scandinavië vrij algemeen aanvaard omdat dit een prettig bestaan zonder veel schrijnende toestanden garandeert, dat was het ons in meerderheid waard.
Van het bescheiden restinkomen gaat weer het grootste deel naar de onvermijdbare vaste lasten zoals woonkosten etc.
Zolang er dan nog een beetje overbleef voor “de leuke dingen in het leven” hoor je nog niet veel klachten. Maar na wereldwijde financiële avonturen aan de top in samenloop met de heiligverklaring van het privatiseren van wat eigenlijk publiek zou moeten zijn, wordt aan twee kanten tegelijk weggesneden: de staatsschuld (door wie veroorzaakt?) moet weggewerkt, terwijl men voor veel meer betalen moet wat ooit in het kader van de verzorgingsstaat werd verstrekt. Nu is er echt pijn!
Grote aantallen mensen raken met hun budget in de knel.
Privéschulden kunnen niet afgelost maar lopen juist op.
Mensen verliezen hun baan.
Binnenlandse consumptie loopt terug, bedrijven gaan failliet.
Nog meer mensen verliezen hun baan.
Kabinet Rutte “ziet zich genoodzaakt” tot steeds meer extra bezuinigingen wegens steeds meer gaten die vallen.
Wat in feite uitwerkt als lastenverzwaring, die (is het gek?) steeds tegenvallen in opbrengst.
Dit alles bij de onverteerbaar groeiende kloof tussen veelverdieners en hen die terugvallen, bij alarmerend toenemende jeugdwerkloosheid. Ontevreden hangjeugd die zich verveelt en andere groepen die daar weer op reageert.
(in antwoord op marianne martens)Het is onvermijdelijk waar dit uiteindelijk wel op moet uitdraaien: oproer, uit de hand lopende protesten, vernielingen en erger vandalisme en gewelddadigheid. We zien het al in de landen aan de Middellandse Zee. Ik zou daar de verantwoordelijkheid niet voor willen dragen. Rutte en Samsom wel, ik hoop dat ze de rit niet uitzitten want de schade loopt per dag op.
je hebt een paar kernen van het probleem beschreven, wat de laatste alinea betreft hoop ik dat je realistische visie niet zal uitkomen.
(in antwoord op JOHNN)Die oplopende staatschuld komt toch echt voornamelijk doordat we een zorgstaat hebben opgetogen, en dat we deze tegen beter weten in te lang te ruim hebben aangehouden. De staat heeft op te grote voet geleefd sinds de jaren ’60.
(in antwoord op JOHNN)inderdaad, laten ze eerst het snoeihout flink gaan kappen, in de bovenlagen( hoge bomen vangen tegenwoordig geen wind ), het is wel interessant in een tijd te leven, waar de mentaliteit zo snel verandert, zoveel slapjanussen, meelopers er nu aanwezig zijn, die voorheen kritisch waren. De taal van deze nu ” beroerde” groepen maken de kleur “bruin” weer langzaam prominent aanwezig.Rutte ( zit nog heerlijk na te genieten van die Bil-Conferentie ) en Samson zitten weer als een Kameleon, met een grote kleeftong stil op hun plek.Heel veel groepen kletsen na, zelfs in de zorg.Intussen rotten, ouderen, zieken,( wachtlijsten van hier tot ginder ), gehandicapten, vluchtelingen, daklozen, mensen van wie hun bedrijf is failliet verklaard en gezinnen langzaam weg zonder enig lieve bejegening ooit meer ( ook in ziekenhuizen ).
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Je maakt me nog droeviger dan ik al was.
(in antwoord op marianne martens)Maar het was gisteren wel leuk en volop lieve bejegening in het Museum Van Loon, een mens zou er anders maar depressief van worden – en dat is een ramp met zoveel wegbezuinigde werkkracht in de zorg.
niet droevig worden,er zijn heel veel mooie momenten in het leven, zeker gedichten maken en voorlezen, dezer dame had zorgplichten, beide sites Eijlders en Museum van Loon zijn mooi, zeker weer allebei een bezoekje waard.
(in antwoord op JOHNN)Niemand durft de ontslaggolf van boven af aan, je zou je eigen toekomst er misschien mee in de waagschaal leggen…?
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Ben het hélemaal met je eens hoor. Maar jammergenoeg gaat een directeur ontslaan slechts een paar ton per jaar opleveren. En met en beetje pech krijgt ‘ie meteen 3 jaarsalarissen mee als ontslagvergoeding, dus levert het de komende jaren niks op. Dan is het gewoon gemakkelijker en levert het meer op om een paar honderd werknemers uit de lagere regionen te ontslaan. Die kennen hun rechten toch niet, dus daar ben je zo van af. Hoe triest dat ook is.
Enige maatregel die écht zou helpen is als er wettelijk flink ingegrepen werd. Bijvoorbeeld het salarisplafond versneld invoeren, ontslagvergoedingen per direct wettelijk verbieden voor mensen met salarissen meer dan een ton, etc. Maar zie jij dat gebeuren met de VVD in de regering? Of de PvdA? Of zelfs het PVV of CDA? Ik niet, moet ik bekennen tot mijn verdriet 🙁
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)Zie hier waar het kabinet de extra handen aan het bed mee financiert.Met lucht
Daar was toch extra geld voor vrijgemaakt?
Totaal geestelijk failliet van de PvdA ,Samsom moet zich schamen.
De zwakkeren wederom de sigaar.Dat die man nog niet is afgezet door zijn partij is mij een raadsel.
Kabinet heeft nog maar 39 van de 150 zetels .
Elders op de site:”Nog nooit zoveel faillisementen”
Na het slopen van het bedrijfsleven begint het kabinet aan de dienstverlening.Wederom koopkrachtverlies,gevolg weer meer faillissementen.
De bezuiniging is onvermijdelijk. De staatsschuld eet al het geld op. Het is tijd dat men in gaat zien dat de overheid geen andere keus heeft dan een flinke stap terug te doen terwijl de lasten even zwaar blijven. Banken redden is heeft een prijs. Niemand wil het slachtoffer worden van bezuinigingen, maar dat is onvermijdelijk. Wanneer de vraag “Wat zijn de kerntaken van de overheid?” wordt gesteld kan het antwoord alleen maar luiden dat de meest behoeftigen het eerst in aanmerking komen voor hulp, en dat de rest achter aan mag sluiten. Geld uitgeven wat je niet hebt moet een keer over zijn. De waanzin daarvan wordt nu toch wel pijnlijk duidelijk, en dit is slechts het begin van de opruimactie.
We kijken daarbij wel even gemakkelijk de privatisering en de uit de hand gelopen beloningsstructuur aan de top over het hoofd. Handen aan het bed ontslaan gaat gemakkelijk, maar het terugdringen van geëxplodeerde diefstal uit de budgetten blijkt niets aan te doen te zijn: “die mensen hebben contracten”, hoor ik vanmorgen nog uit Den Haag. Die handen aan het bed hebben niet zo’n stevige verdedigingslinie.
(in antwoord op Tegendraads)Het probleem met privatisering van de zorg is dat we in Nederland de markt zo erg aan het handje nemen dat er geen werkelijke privatisering plaatsvind, maar een loskoppeling van de politieke verantwoordelijkheid en de verantwoordelijkheid van de uitvoerders. Die uitvoerders gaan vervolgens voor maximaal gewin, wat de mens eigen is. Echte privatisering zou Amerikaanse toestanden teweeg brengen. De oplossing ligt in het kunnen ontslaan van falende ambtenaren, en het opnieuw nationaliseren van de zorg.
(in antwoord op JOHNN)(Een aantal andere maatregelen die men zou kunnen bedenken is het nationaliseren van medicijnenonderzoek en productie in samenhang met het afschaffen van de patenten op die medicijnen, zodat dat kostenplaatje drastisch omlaag kan, maar alleen in combinatie met afrekeningen op basis van prestaties)
leuk tegendraads, het zou ook kunnen gaan over een andere verdeling van de alle middelen.( Noorwegen stort al zijn oliewinsten in een fonds wat alleen maar ten goede komt aan het volk, nee, dan Nederland die al zijn baten op de ” vrije” markt heeft gekwakt ) Begrijp helemaal niets van U redenering”. Er wordt continue gegoocheld met cijfers, die achteraf onjuist zijn. Er is ongelofelijk veel gestolen van de middenklasse, die een betere verdeling in welstand voor iedereen heeft mogelijk gemaakt, die nu dubbel en dwars wordt gepakt. Geen middenstand, geen welstand.Geen zorg, dan een vorm van barbarij.
(in antwoord op Tegendraads)Dat wilt u kennelijk met uw tegendraadse mening.
Onze aardgasbaten zijn het water waar de kurk van de staatsfinanciën op drijven. Het moet enkel als een incidentele inkomstenbron worden gezien. Op zulke incidentele inkomsten kan men geen structureel beleid voeren, zoals het bieden van zorgfuncties, of het inrichten van de publieke orde.
(in antwoord op marianne martens)Die middenstand is al dood, alleen weten ze het nog niet. Dat was ie al toen we producten uit goedkope productielanden toelieten in onze markt, in combinatie met het ontwikkelen van de rol van het internet binnen de handelsketens. De hervorming is gewoon het onvermijdelijke gevolg van globalisatie. Onze welvaart is slechts schijn.
onze wereld is een illusie, bestaat uit alleen maar illusies, heel veel illusies.
(in antwoord op Tegendraads)kijk naar de sterren http://www.koepel.nl/sterrenhemel
Kijk, u heeft het licht gezien. (BTW, de link werkt niet)
(in antwoord op marianne martens)http://www.dekoepel.nl/sterrenhemel.html
of
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2734/foto/photoalbum/detail/3422937/435986/7/De-mooiste-foto-s-van-het-heelal.dhtml
bij de laatste is ook een foto van het uitdovende licht van een ster.
(in antwoord op Guest)Het werd al lang gezegd dat de tendens in zorgkosten onvermijdelijk door het dak zouden gaan. Niemand vind het leuk, maar het kan natuurlijk niet meer verder zo.
Het kan soms pijnlijk worden, maar versobering is noodzaak. Deze keuze wordt door veel mensen individueel al gemaakt, zie recent nieuws over “zorgmijders”. Ik behoor zelf ook tot deze groep.
We zitten in een situatie waarin zorg niet meer vanzelfsprekend is.
Is er toch iets aan de hand met je, dan zul je dus ten eerste moeten afvragen, kan ik me er wel mee redden? Hoeveel wil ik nog in mezelf (laten) investeren?
En dan: zijn er andere wegen of middelen, of mensen die mij kunnen helpen met mijn probleem?
Met andere worden: een kritische blik op welke zorg wordt verleend, en op welke manier.
En dan nog even dit…
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3373836/2013/01/08/2-651-inkomens-publieke-sector-boven-balkenendenorm-in-2011.dhtml
Gezien al die mensen die zorg moeten mijden omdat ze anders geen eten kunnen kopen, en al die ouderen en zieken die van hun uitkering moeten leven…. waar halen deze bestuurders het morele lef vandaan om zo een buitenproportioneel groot deel van het budget voor zichzelf op te eisen? Hebben zij thuis 100 hongerige kinderen te voeden ofzo? Nee ik dacht het niet… ze worden graag goed beloond en willen een mooi leven. En dat is zonder meer crimineel, verwerpelijk en immoreel.
Ik heb het niet over het feit of dit verdiend is of niet… verdienste laat zich niet in geld uitdrukken. Het gaat om het om persoonlijke redenen toe-eigenen van publiek geld vanuit de machtspositie die ze bekleden.
Wat moet er gebeuren?
– de zorg ont-privatiseren
– beloningen reguleren
– teveel betaalde inkomens terugvorderen en herinvesteren in de zorginstellingen waarvoor het budget was bedoeld.
– de zorg versoberen
– prijsopdrijving in de pharmacie verbieden. Desnoods van overheidswege patentbescherming verbreken om zelf medicijnen te produceren.
– leidend gegeven moet zijn: winst maken op publieke zorg is immoreel
wat een goed stuk heeft u geschreven.
(in antwoord op input@nu)——————————————
Heeft U ook de boodschap van Job Swank gelezen ( deze site ) van de Nederlandse Bank, onvermijdelijk, dat er nog meer wordt bezuinigd in de publieke sector ipv de belastingen verhogen.
——————————————————-
Jammer dat hij geen lippenstift op heeft en zijn wimpers en wenkbrauwen niet mooi heeft geborsteld. Het bericht zou dan een stuk meer vrolijk zijn.
Dat klinkt leuk, maar is natuurlijk volslagen uit de lucht gegrepen. Hoe mooi zou het zijn dat je maar geld kunt blijven uitgeven als je ook bezit hebt? Schuld staat niet tegenover bezit. Schuld staat tegenover (toekomstige) verdiencapaciteit. Met veel bezit kun je je schulden niet aflossen/afbetalen (of je moet in de toekomst onze wegen en ziekenhuizen willen verkopen?). Meer uitgeven omdat je veel bezit hebt, en niet kijken naar hoe betaalbaar die schulden op langere termijn zijn… dat is nou juist wat ons in deze crisis heeft gebracht.
Neemt niet weg dat ook in vind dat er nu té veel op de staatsschuld wordt gefocussed. Maar zomaar de portemonnee trekken kan nou eenmaal niet meer. Het geld is op. Het toekomstige geld is ook op.
(in antwoord op marianne martens)vreemd bij elke onderneming zijn er balansen en bij de staat wordt er net zoals in elke onderneming gespeeld met de cijfers, met dien ten verstande dat de burger goed wordt gemanipuleerd. Heb niets tegen bezuinigingen, belastingverhogingen als het doel is .de samenleving iets in evenwicht te houden . We zijn georganiseerd als een ultra- liberaal land.
(in antwoord op snorkel)U heeft gelijk dat je niet op luchtbellen kunt leven, maar ik kan me de tijden van de beurs- internet bellen goed herinneren. In de Spui-straat liepen de beursjongens, met witte poeder op hun neus door de straten.De mens kan het niet aan, noch overvloed, armoede.
Heee weet je wat we gaan eindelijk eens de bonussen aanpakken die politici en bankmensen krijgen als ze weggaan…!!!
OOOO wacht……
De asociale babyboomgeneratie die het “mamma wordt een beetje lastig dus die hebben we in een verzorgingstehuis gestopt” uitvond, moet nu zelf door de eigen kinderen verzorgd worden. De ik-generatie zal zijn trekken aardig thuis krijgen.
u schrijft wel erg vanuit het “ik”.
(in antwoord op hector)Kee dan. Dus als ik het goed begrijp moet ik én full-time werken, want dan breng ik de staat tenminste geld in het laatje, én full-time mijn familie en buren verzorgen omdat de staat structureel teveel geld uitgeeft en niets anders kan bedenken dan het bij de werkende man te gaan halen.
Kan Den Haag mij vertellen hoe dat er uit moet gaat zien?
Ik heb nooit geleerd op 2 plekken tegelijk te zijn.
”Het gevolg zal zijn dat er leed komt onder de bejaarden en werkloosheid onder de mensen die hen nu verzorgen”
En over een paar jaar weer miljoenen kostende reclamecampagnes om mensen weer zo gek te krijgen om voor een baan in de zorg te kiezen .Inmiddels is dan de economie weer aangetrokken en kiest iedereen weer voor iets anders.
I.p.v. mensen vast te houden in de zorg gooit Rutte ze er nu uit.
Slim liberalisme ten top,want straks zijn er dus geen hulpverleners meer en ”moeten” we opeens de zorg voor familie op ons nemen door bewust beleid van Rutte c.s.
Rijken kopen dan natuurlijk gewoon zorg in.
Hij en zijn zeer sociale vrind Samsom hoeven ons niet eens meer te dwingen ,we zullen dan wel moeten.
stem niet meer op de politieke partijen kijk naar http://www.sopn.nl de tijd van vernieuwing is NU Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland