Waarom koos klokkenluider Snowden nou juist voor Hongkong?

De man die de wereld schokte door te onthullen hoe diep de Amerikaanse regering wroet in ons priveleven is naar Hongkong gegaan om (voorlopig) uit de greep van de Amerikaanse overheid te blijven. Die zal hem immers als verrader willen berechten. Maar is Hongkong dan een logische keus? Snowden heeft zelf gezegd dat hij Hongkong ziet als een plaats waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. Dat is een opmerkelijke gedachte: Hongkong maakt deel uit van China, en China is allerminst vrij. Maar dat hij koos voor Hongkong om uit de greep van Obama te blijven is ook niet logisch. Hongkong heeft een uitleveringsverdrag met de VS, al is er een uitzondering voor politieke delicten. Als hij werkelijk uit de greep van de Amerikanen had willen blijven, dan was Iran een logischer bestemming geweest. Wat Snowden wel heeft bereikt is dat er een moeizame punt in de relatie tussen China en de VS zal komen. Hij hoopt dat dat zo lang vertraging geeft dat intussen een land hem asiel geeft. Bij voorkeur Ijsland, dat volgens Snowden aan zijn zijde zal staan

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Rob

  In NL wordt er wat af gespioneerd. telefoons worden met grote regelmaat afgetapt – meer in verhouding dan menig ander land ook. De staat wil graag ISP’s verplichten nog meer data te bewaren van ons surfgedrag en aan de grens hangt het vol met kenteken scannende camera’s etc… Niemand die echt klaagt hier. Privacy is voor ons NL’rs niet belangrijk. of wij dit bewust opofferen voor de mogelijk toegenomen veiligheid voor de burger weet ik ff niet 🙂 Moet zeggen dat het mij allemaal te ver gaat vooral de laatste initiatieven van onze overheid om nog meer inbreuk te kunnen maken op ieders digitale privacy. Aangezien onze eigen overheid zelf zich niet aan de wet houdt met enige regelmaat lijkt het me redelijk tijd om flink tegengas te geven.. Wie doet er mee 🙂 ?

  • Heldoppantoffels

   Count me in!

   (in antwoord op Rob)
  • grasspriet

   ‘Privacy is voor ons NL’rs niet belangrijk. of wij dit bewust opofferen voor de mogelijk toegenomen veiligheid voor de burger weet ik ff niet 🙂 ‘
   Deze snap ik ff niet. Is de boel er écht nou zoveel veiliger op geworden?
   Ik denk dat je ‘schijnveiligheid’ bedoeld?

   (in antwoord op Rob)
 2. Cornelis Berend

  Ik ben ernstig voor een luxe asielzoekerscentrum voor klokkenluiders in een rustige plaats in Nederland. Ook voor binnenlanders trouwens, want onze bouwfraudeklokkenluider bijvoorbeeld was mooi zijn carrière en zijn huis kwijt. Toch is het dit soort mensen die de olie van de democratie vormen.

  Historisch gezien heeft Arnemuiden de beste kaarten.

  • Heldoppantoffels

   Helemaal voor, alleen zijn er in nederland helaas nog teveel krachten die de amerikanen en hun belangen willen steunen.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
 3. Templein

  Amerika moet niet afzakken tot een land waar je uit moet vluchten. Amerika moet het recht van burgers beschermen om klokkenluiders te zijn. ‘Landverraden’vraagt om een andere definitie.

  Dat geldt ook voor Nederland. Op dit terrein reageren we als burgers veel te lauw.

  Laat Snowden het startsignaal zijn voor een nieuwe discussie over profielmanagement en de onbedoelde bijwerkingen die bestreden dienen te worden.

Reacties niet toegestaan