‘Nederlandse overheid luistert alle mobiele gesprekken af’

Onze mobiele telefoongesprekken worden afgeluisterd. Mobiele telefonie wordt al sinds begin jaren 2000 onderschept, in bulk opgeslagen en daarna op steekwoorden doorzocht door Nederlandse inlichtingendiensten, claimen bronnen tegenover De Telegraaf. „Het mobiele telefoonverkeer tracht men zo veel mogelijk af te vangen”, zegt een inlichtingenbron. Volgens De Telegraaf heeft er binnen de AIVD een strijd gewoed: moest de focus verlegd naar internet. Besloten is toen om de meeste energie te blijven steken in mobiele  telefoon. Volgens De Telegraaf wordt het binnenlandse  mobiele verkeer massaal gehackt en onderzocht op steek woorden SP-Kamerlid Van Raak zegt op het spoor te zijn gekomen van aanwijzingen dat ook het internet verkeer wordt afgetapt. Hij stuitte op een geheime aanbesteding, uitgeschreven door de NSO, voor het permanent aftappen van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het op één na grootste internetknooppunt ter wereld. Als dat waar is gaat Nederland net zo ver als de Amerikanen met Prism.  De verantwoordelijke minister, Ronald Plasterk, zal dan in grote politieke problemen kunnen raken.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. dirkvank

  We komen in een maatschappij te leven waar je niet meer durft te zeggen wat je vind omdat je bang bent dat het tegen je gebruikt kan worden. We geven af op landen waar zogenaamd onvrijheid heerts, Zoals Iran, maar ondertussen is het hier waarschijnlijk erger.

 2. Har Davids

  Dirk,

  Van Iran denken we te weten hoe erg het daar is, hier kunnen we alleen maar het ergste aannemen. Al bezoek gehad van de vazallen van Opstelten? Het voordeel dat we nu hebben, is dat het niet meer noodzakelijk is om cc-tjes van de mails naar welke overheidsinstantie dan ook te sturen, want we kunnen er van uitgaan dat de staat de mail vaak eerder leest dat dan de officiële ontvanger van de mail.

 3. Heldoppantoffels

  Stelletje ratten, de overheid valt daarmee ook in een behoorlijk ondemocratische categorie!!

Reacties niet toegestaan