Een ijdele dictator en een verboden video

De president en absoluut heerser van Turkmenistan, een vroegere sovjet republiek, staat bekend om zijn ijdelheid. Hij lijkt in sommige opzichten wel een karikatuur van Poetin. Zo is hij behalve president ook een verdienstelijke gitaar speler. Zoek op YouTube naar ‘Turkmen president singing ver 2.0”. en dan op http://vimeo.com/51474262 om te zien hoe de president de zaak bedriegt. Daarnaast is hij ook tandarts.  Maar zijn echte hobby is paardrijden. Eens per jaar zijn in Turkmenistan de paarden dagen en onderdeel daarvan is een draverij. Nu heeft de president niet het figuur van een jockey, maar desondanks is hij de winnaar van de belangrijkste race van de paarden dag, eind april. Het zou overigens van de andere deelnemers bepaald roekeloos zijn geweest om hem niet te laten winnen. Op de volgende video is te zien hoe de president wint. Maar net na de finish valt hij van zijn paard en wordt met een ziekenauto afgevoerd. Dat strookt niet met het imago dat hij wil creëren en de autoriteiten hebben alle mogelijke moeite gedaan om alle beelden van het gebeuren te vernietigen. Alle aanwezigen moesten camera’s en telefoons inleveren en kregen die terug na wissen van de beelden van de race. Zelfs bij de grens werden uitgaande reizigers gecontroleerd op het bezit van beelden van het gebeuren. Toch is er ten minste één doorgekomen. Let op de verzameling kleerkasten die opeens uit het niets verschijnt. Het is overigens goed afgelopen met de president. Een uur na het gebeurde nam hij de prijs in ontvangst en schonk het daaraan verbonden bedrag aan een instituut waar race paarden worden gefokt, ook het paard mocht blijven leven.

Bron(nen):   Eurasianet      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Sebe

  Paardendag is één woord

 2. bierneus

  @Sebe: zal best, maart als ik zou willen discussiëren over Nederlands zat ik nu wel op de site van Onze Taal, en niet hier.

  Redactie: zouden jullie de reacties van mensen de de discussie vervuilen met zelfgeilerij over taalkundige issues kunnen verwijderen? Ze zijn off-topic, dragen niets bij aan de discussie over het onderwerp en als men zich er echt druk over maakt (en niet gewoon de rest van de wereld wil laten zien hoe verdomde goed men wel is in de Nederlnadse taal) kan men ook gewoon contact opnemen met de redactie via de contact link onderaan de pagina.

 3. Diederdick

  Dus na Noord Korea krijgen we straks midden Turkmenistan?

Reacties niet toegestaan