Nederland probeerde (in het geheim) vrede te stichten in het Midden Oosten

Nederland heeft zeker een jaar lang geprobeerd het vastgelopen vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen op gang te brengen, onthult NRC Handelsblad. Een Israëlische en een Palestijnse onderhandelaar zijn afgelopen winter in Nederland geweest voor gesprekken. De geheime operatie kreeg in Nederland de codenaam ‘Blauwgroen’: een verwijzing naar de vlaggen van beide partijen. Het Nederlandse initiatief, waarbij VVD-Kamerlid Han ten Broeke als gezant een hoofdrol speelde, begon na het vastlopen van vredesbesprekingen in Amman, in januari 2012. Daarna heeft Nederland geprobeerd de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas samen aan tafel te krijgen. Nederland heeft daartoe bemiddeld over de vrijlating van Palestijnse gevangenen, als Israëlisch gebaar van goede wil, en ook over de invoer van Russische wapens voor de Palestijnse Autoriteit. Toenmalig minister Uri Rosenthal (VVD) was nauw betrokken. Hij en zijn partijgenoot Ten Broeke hebben Netanyahu en Abbas - afzonderlijk - verschillende malen onder vier ogen gesproken, onder andere in Jeruzalem en Ramallah.  Vanwege het Amerikaanse vredesinitiatief, dat president Obama in maart lanceerde, heeft Nederland zijn inspanningen gestaakt. Nederland wil de Amerikanen niet in de wielen rijden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bezocht Israël en de bezette Palestijnse gebieden de laatste maanden herhaaldelijk, in een poging het vredesproces te he

Bron(nen):   NRC      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Oh man, wat een onzin dit weer.

  Typisch weer die misplaatste hoogmoed van een klein landje en politici die internationaal belangrijk willen doen. Dat Rosenthal nauw betrokken was, mag geen verbazing heten. Het is maar goed dat die man weg is.

  Bijt je toch niet stuk op die ellende. Er komt daar geen vrede. Het enige wat we hier in het Westen kunnen hopen, is dat het beperkt blijft tot de regio. Ik hoor al mijn hele leven dat de situatie explosief is en het kruit voor een nieuwe wereldoorlog vormt. Bovendien, wat je ook doet als Westen, het zal nooit goed zijn en er zullen altijd wel weer (religieuze) idioten zijn die boos worden. En we weten inmiddels wel waartoe boze religekken in staat zijn.

 2. nouzeg

  Jaa sorry Amerika als we U maar niet voor de voeten lopen….

 3. Prikker

  Uri -alles voor Israël- Rosenthal als vredesduif voor het Midden Oosten conflict is ook een beetje teveel gevraagd om geloofwaardig te zijn. Valse profeten zijn nu eenmaal niet welkom.

 4. LikoedNederland

  De Palestijnen denken er niet over om vrede te sluiten. Wat winnen ze er mee? Nu al leeft 97% van de Palestijnen onder zelfbestuur. De moslimfundamentalisten zoals Hamas – waar 50% op stemde – willen het niet, die willen de vernietiging van Israel. En de gigantische buitenlandse financiele hulp aan de Palestijnen zou opdrogen. Ze zijn niet gek.

Reacties niet toegestaan