Beleid: Ontslagen straatveger moet voor zijn uitkering stratenvegen

Door bezuinigingen verloor Hagenaar Harry (53) 3 jaar geleden zijn baan. Hij was straatveger. Nu is hij weer straatveger, maar in ruil voor een bijstandsuitkering, schrijft de Haagsche Courant. “Ik krijg 400 euro per maand minder dan vroeger. Ik voel me uitgebuit als een slaaf.” Dat ziet Haagse Harry echter verkeerd. Het is geen uitbuiting, het is beleid. De verklaring voor zijn loonsverlaging is simpel. We moeten, zegt de verantwoordelijke wethouder, niet denken dat het raar is. 'Harry is werkloos en moet werkervaring opdoen.' “Ik dacht dat ik gek werd toen ze me dat zeiden", zegt Harry. “Werkervaring? Ik heb dit jaren gedaan, tot ik werd ontslagen wegens bezuinigingen."

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Er is toch een potje voor omscholing? Vrachtwagenchauffeur, parkwachter, enz. Investeer in deze man, of investeer in meer betaalde straatvegers.
  Staatssecretaris Kleinsma wil misbruik toch opsporen? Het bewijs ligt op straat, in Kleinsma’s eigen Den Haag.

 2. snorkel

  Mensen ontslaan om ze vervolgens goedkoper hetzelfde werk te laten doen. Dat krijg je er gratis bij als je massaal op de VVD stemt. Zijn we er met zijn allen toch ingetrapt…

  • Pietje_Precies

   jammer, dat krijg je door minimumlonen op te leggen. Juist door PvdA/SP te stemmen raken deze mensen hun baan kwijt. Blijkbaar was onze veger te duur in loondienst, en nu doet ie immers hetzelfde voor 400 minder. Saillante details: Maar nou betalen WIJ zijn “salaris” en hij is GEDWONGEN door de staat om te werken voor zijn uitkering. Goed bezig socialisme…….

   (in antwoord op snorkel)
   • snorkel

    Sorry hoor, maar mensen ontslaan om ze vervolgens met gedwongen flexibele contracten, 0-urencontracten, of als ZZP-er weer aan te nemen zijn typische VVD-trucs. Ik ben helemaal geen SP-stemmer en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden, maar jouw bewering is echt complete onzin. De VVD is er maar voor één ding; het uitknijpen van de arbeider in het kader van ‘winstoptimalisatie’. PvdA is niet veel beter.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
    • Pietje_Precies

     nou, dit lijkt me nou niet speciaal een vvd truuk, maar meer een gevolg van overheidsbeleid in zijn algemeenheid. Of veronderstel je dat die man met opzet ontslagen is om hem zo voor 400 minder hetzelfde werk te laten doen?

     Je stipt nu overigens een ander probleem aan. Juist de inflexibele arbeidsmarkt (Waar niet hervormd wordt) wordt vastgehouden aan oude gewoonten zoals minimumloon en ontslagbescherming. Omdat je nauwelijks van iemand af kunt komen als ie eenmaal een OT contract heeft, wordt men creatief aangenomen, met 0 uren contracten of 3 x een jaarcontract.

     Stel dat een werkgever je er zo uit zou kunnen sodemieteren, dan zal ie toch ook eerder mensen aannemen. Daarnaast, als je toch geen ontslagbescherming hebt als werknemer, zal de werkgever ook echt moeite moeten doen om je te blijven binden. Immers je kunt net zo goed ergens anders werken. Geeft meer onzekerheid maar ook meer kansen voor de werknemers.

     Dat geeft natuurlijk met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt problemen, als je vasthoudt aan het minimumloon. Die 60 jarige stratenmaker werkt wellicht niet zo hard, maar je kunt er nu wel 2 voor de prijs van 1 krijgen als je het minimumloon loslaat. Is dat sociaal en rechtvaardig? Misschien niet, maar anders zitten die twee wel thuis in een uitkeringsituatie die sowieso minder oplevert dan een werkend bestaan. Lijkt me ook niet sociaal en rechtvaardig…maar wel goedkoper voor de samenleving als geheel als men toch inkomen zelf genereert…..

     (in antwoord op snorkel)
 3. Karel Kritisch

  Je kan bijvoorbeeld levend standbeeld worden. Schijnt helemaal hip te worden. Nieuwe trend uit Turkije..

 4. Pragmaticus

  Vervelend geval. Maar probeer maar eens te bezuinigen en toch iedereen tevreden te houden.. lastige klus.

  • Prikker

   Ach ja, zo lang ‘t jou niet treft zal ‘t ons toch eigenlijk een rotzorg zijn… niet ?
   Ik ben ‘t met je eens hoor…

   (in antwoord op Pragmaticus)
 5. Paulraw

  Stemt PvdA ,voor een menswaardiger samenleving.

  En dan gek vinden dat Samsom 60% van zijn zetels heeft ingeleverd in de peilingen.

 6. Cees

  Ik snap het. Deze man is natuurlijk ontslagen omdat hij niet zo goed kon vegen. En nu krijgt hij mooi de kans om te leren de bezem met grotere vakbekwaamheid te hanteren zodat hij straks als nog betere straatveger aan de slag kan.

  Ik geloof dat het tijd wordt om ergens de bezem door te halen…

 7. RhodBerth

  Hoewel ik voor het geven van taken aan bijstandsgerechtigen vind ik dit echt niet kunnen. Ik ga er vanuit dat het een fout is die recht gezet kan worden.

  • Paulraw

   Het systeem meet gewoon met 2 maten.Is geen foutje dat recht gezet kan worden…

   Maar dan ,als men verkeert in de hoger kastes….

   Ontslag door eigen schuld,no problem:
   Dan kent je kaste-genoot je een cadeau van 75000 euro toe .Hoef je voorlopig geen straten te vegen….
   H. kreeg net als de andere twee directeuren een salaris boven het CAO-maximum en kende zichzelf een onkostenvergoeding toe. Daarnaast declareerde H. veelvuldig lunches en diners, onderging hij op kosten van Laurentius een kostbaar medisch onderzoek in Duitsland en dronk hij regelmatig alcohol onder werktijd.
   In de loop van 2012 heeft H. ruim 2.000 e-mails verwijderd en zijn iPad en mobiele telefoon gewist. Dit doet volgens de rechter vermoeden dat hij iets te verbergen had.

   http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Zeeland-West-Brabant/Nieuws/Pages/Voornemen-kantonrechter-75000-euro-ontslagvergoeding-voordirecteur-Laurentius.aspx

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Ik ben ook boos over dat soort graaiers aan de top.
    Maar als jij aan je kinderen 400 euro zakgeld per dag geeft, en ik geef ze 2 euro zakgeld per week, dan is dat toch de vrije keuze van jou en van mij.

    Je wilt toch niet dat de overheid jou en mij gaat vertellen hoeveel zakgeld we onze kinderen mogen geven?

    Zelfstandige bedrijven mogen wat mij betreft zelf weten hoeveel salaris ze geven aan hun personeel, en hoeveel ontslagvergoeding. En uiteraard zou ik als personeelslid boos worden als het volslagen scheef groeit. Dan kun je staken. En aandeelhouders kunnen hun aandelen verkopen.

    Maar alsjeblieft laat de overheid zich er niet mee bemoeien.

    Er zijn een hoop problemen in ons land, maar de overheid is slechts zelden het antwoord.

    (in antwoord op Paulraw)
    • martijnhoekstra

     Vind je ouders die kinderen zakgeld geven en werkgevers die werknemers een salaris geven echt een goede vergelijking?

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Ik vergelijk de situatie, niet de personen.
      De bottom line is dat iedereen zelf moet mogen weten hoeveel geld hij geeft aan wie.

      Als ik jou wil inhuren om voor 100.000 euro m’n stoepje te vegen, dan moet dat mogen. Ook als m’n buurman iemand inhuurt die het voor 50 euro doet.

      (in antwoord op martijnhoekstra)
     • Apekool

      Ik weet het “don’t feed the troll”, maar goed:

      Het gaat hier om “bestuurders” van woningcorporaties, je weet wel, die moeten zorgdragen voor kwalitatief goede maar betaalbare woningen. Dit zijn semi-ambtenaren die nul afbraakrisico hebben in hun baan, dat is toch echt wat anders dan een DGA die zijn eigen geld in een onderneming stopt, of een beursgenoteerd bedrijf waarde CEO nog wel eens naar huis gestuurd wordt.

      Het vermogen dat in de WoCo’s zit is initieel en later via allerlei subsidies opgebracht met belastingen.

      Dus nee, niet zomaar een bedrijf waar je een willekeurig salaris mag geven. Daarbovenop zijn het bewezen boeven.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Als het over woningcorporaties gaat, en andere (semi-) overheids instellingen, dan heb je gelijk.

      (in antwoord op Apekool)
 8. Cornelis Berend

  Er zijn een hoop mensen die niets kunnen, behalve zich organiseren in een organisatie van mensen die niets kunnen. Dat heet ook wel de ambtenarij. Om deze mensen, de mensen die niets kunnen, een inkomen te geven heb je geld nodig van mensen die wel wat kunnen. Straatvegers bijvoorbeeld, of een andere kwetsbare beroepsgroep waarvan de mensen die niets kunnen kunnen zeggen dat je niet veel hoeft te kunnen om dat werk te doen. Die mensen ontsla je en zet je €400 minder weer aan het werk. Immers, je mag blij zijn, want je hoeft er niets voor de kunnen. En aldus is iedereen blij, ook de mensen die werkelijk niets kunnen.

Reacties niet toegestaan