Strijd om (beetje) terugkeer van de VUT

Werkgevers en vakbonden kunnen vanaf 1 oktober een beroep doen op een overheidsbijdrage voor banenplannen. Voorstellen om via VUT of korter werken ouderen te laten plaatsmaken voor jongeren zijn niet helemaal kansloos. Als wordt bewezen dat ze duidelijk leiden tot meer werk in een sector, kunnen ze ook voor subsidiëring in aanmerking komen. Dat waren duidelijke woorden van minister Asscher. Vandaag wordt hij aangevallen over die plannen. CDA en D66 keren zich onomwonden tegen het idee om via een achterdeur de VUT weer een beetje in te voeren. Het beleid is er juist op gericht om langer te gaan werken. Dus dan is het subsidiëren van plannen om korter  te gaan werken niet erg logisch, zeggen beide oppositiepartijen. De SP is uiteraard voor. De partij van Roemer ziet niks in langer werken en wel iets in banenplannen. "Deze regeling is een fout uit het verleden. Het duurde jaren voordat de politiek eindelijk een einde maakte aan deze regeling. Het bleek niet te verwerken", aldus CDA-er Pieter Heerma tegen Nu.nl. "Het is onverstandig om de deur weer op een kier te zetten", vult Van Weyenberg (D66) aan. "Belastinggeld uitgeven om mensen thuis te laten zitten is een slecht idee." De vraag is wat de opstelling van de VVD zal zijn. Van nature gruwen de liberalen van gesubsidieerde kunst banen. Maar de coalitiebanden klemmen

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kristi

  De 55 plus partij zal ook wel in z’n handjes knijpen. Ik snap er allemaal niets meer van. 6 miljard bezuinigen, maar alles wat ik tot dusverre zie zijn maatregelen die het niet-werken subsidiëren. En wie mag weer voor de rekening opdraaien? Zij van middelbare leeftijd met een baan.

 2. André Somers

  Jaren bij het ABP mogen betalen voor de VUT regeling van ouderen. Weer terug invoeren lijkt me heel erg dom.

 3. RhodBerth

  De problematiek van de jeugdwerkloosheid is een tijdelijk probleem. In de komende 10 jaar gaat een enorme grote hoeveelheid ouderen met pensioen en zal er eerder een tekort op de arbeidsmarkt ontstaan dan een overschot. Nieuwe vut plannen jagen dat tekort alleen maar aan.

  Natuurlijk is het nu even krap, maar we hebben in het verleden toch al vaker geleerd dat je tijdelijke problemen niet moet oplossen met permanente problemen.

Reacties niet toegestaan