‘Overleg kabinet met oppositie niet mislukt’

DEN HAAG (ANP) - Het overleg van het kabinet met de oppositiepartijen D66 en GroenLinks over onderwijs en kindregelingen is niet mislukt, maar ,,even opgeschort''. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL Z.

Het overleg was maandagavond afgebroken omdat partijen het niet eens konden worden. 'De onderhandelingen zijn afgebroken', zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold maandagavond over hun gesprekken om te zien hoe zij konden helpen een aantal afspraken uit het regeerakkoord van de grond te krijgen. Het ging onder meer over regelingen voor ouders met kinderen en het hoger onderwijs. Pechtold: 'Er zit te veel licht tussen de wensen van D66 om in onderwijs te investeren en de mogelijkheden die het kabinet daarvoor heeft. Dit had een akkoord kunnen worden.' Ook Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, was teleurgesteld in de uitkomst van het gesprek. 'Er was nog niet eens een begin van een perspectief dat we serieus over duurzaamheid konden praten', sprak hij. 'We wilden graag spijkers met koppen slaan, maar dat is niet gelukt.' Maar volgens het kabinet zijn ze te somber. Dijsselbloem denkt dat het aan het eind van de zomer nog goed kan komen. Hij hoopt voor de afronding van de begroting in augustus verder te kunnen praten met D66 en GroenLinks.

,,We delen de ambitie om te investeren in onderwijs. Maar de mate waarin en de omvang van de bedragen, daar zijn we niet uitgekomen. Als de begroting verder is uitgewerkt en we het geheel kunnen overzien zijn er misschien nog mogelijkheden maar de eisen zijn wel erg hoog'', aldus Dijsselbloem.