Goed nieuws uit Irak

In Irak is het Amerikaanse leger bezig aan de laatste etappe. President Obama beloofde vertrek van de US-troepen vóór augustus 2010, maar in grote delen van Irak is de oorlog nu al zo goed als voorbij. De jarenlange Amerikaanse aanwezigheid lijkt zijn effect te hebben, al is niet te voorspellen of het Al Qaeda-geweld weer zal oplaaien. 
Het aantal aanslagen is nog niet zo laag geweest sinds september 2003. En dat terwijl de Amerikanen zich steeds meer terugtrekken op grotere bases en dus op minder plekken aanwezig zijn. In twee regio zijn nog steeds serieuze schermutselingen, maar daar heeft het Iraakse leger nu de leiding genomen. Intussen is de missie van de Amerikanen verschoven van vechten naar hulp bij opbouw en economisch herstel. Of zoals de voormalige president Bush dat eerder noemende: nation building. 
Een Amerikaanse generaal noemt Al Queda ‘a dying snake’ en de verwachting is dat deze zomer al twee van de twaalf brigades terugkeren naar de USA. Uiteindelijk zal de legermacht van (nu nog) 140.000 troepen zich terugtrekken en natuurlijk is de grote vraag hoe het dan met Irak verder zal gaan. Maar een rondgang van The New York Times langs de troepen in Irak neigt tot optimisme.

Bron(nen):   The New York Times