Obama is heus geen socialist

De conservatieve tegenstanders van Barack Obama hebben inmiddels een rode draad gevonden in hun kritiek op de Amerikaanse president: hij wil de Verenigde Staten opzadelen met het socialisme naar  West-Europees model. Socialisme is in de Verenigde Staten bijna een scheldwoord, schrijft Jacob Weisberg op Slate, maar de vraag is of dat terecht is. Wat is er eigenlijk mis met de sociaal-democratie? Frankrijk, Duitsland en Nederland behoren tot de meer verlichte plaatsen op onze planeet ,en er zijn genoeg studies die erop wijzen dat de grotere gelijkheid in deze landen leidt tot gelukkiger burgers, die ook nog eens langer leven.
Dat neemt niet weg dat het onwaarschijnlijk is dat Obama dit sociaal-democratische model in de Verenigde Staten kan en wil invoeren. De tradities zijn gewoon te verschillend. Amerikanen zijn individualistischer en ondernemender; ze hebben weinig moeite met een 70-urige werkweek, zijn zeer gesteld op hun vrijheden en genieten bij voorkeur van de natuur door er met een snelheid van zo'n honderd kilometer per uur doorheen te rijden.
Obama heeft net zo'n antipathie tegen een grote overheidsrol als de meesten van zijn landgenoten. Toen hem werd gevraagd waarom hij de banken nog steeds niet had genationaliseerd, antwoordde de president dat nationalisering niet past in de Amerikaanse traditie. "We willen graag het gevoel houden dat particulier kapitaal voorziet in de investeringsbehoefte van dit land." Ook op andere punten waar de president een rol van de staat ziet weggelegd, wil hij de uitvoering overlaten aan particulieren. Obama, concludeert Weisberg, wil het vrije-marktdenken niet afschaffen, maar juist in ere herstellen.

Bron(nen):   Slate      

5 Reacties Doe mee met de discussie →