Net als in Nederland wordt ook in België de koning een nepgeneraal

In de traditie werd de beste krijger koning en was daarmee ook legeraanvoerder. Nu is het andersom: wie koning is wordt generaal. Willem Alexander was generaal van alle krijgsmachtonderdelen tot hij koning werd. Hij was Reserve-commandeur der Koninklijke Marine, Reserve-brigadegeneraal der Infanterie van de Koninklijke Landmacht, Reserve-commodore van de Koninklijke Luchtmacht en Reserve-brigadegeneraal der Koninklijke Marechaussee. Op de dag dat hij koning werd raakte hij in een klap al die titels kwijt, omdat in Nederland een militair geen lid kan zijn van de regering. Maar hij mag wel in zijn generaalsuniform rond blijven lopen. In Belgie gaat men nog een stap verder. Prins Filip, die overigens wettelijk Roi Philippe zal heten, wordt 21 juli opperbevelhebber van het Belgische leger, en daar hoort de graad van viersterrengeneraal bij. Dat moet zo, vertelt minister van defensie De Crem, om als staatshoofd aanwezig te kunnen zijn op belangrijke internationale vergaderingen, zoals die van de NAVO. Het is dus niet alleen voor de traditie. De NAVO is gewaarschuwd

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Leg je erbij neer. het Koningshuis is een groot theater. Toevallig hebben we het getroffen met een paar sympathieke acteurs maar voor de rest vriendelijk naar ze lachen meer niet.

 2. Har Davids

  Je zal toch maar een echte militair zijn en worden geconfronteerd met WA; èn en een generaalsuniform, èn nog een trits medailles ook, ook al zou ik echt niet weten wat voor heldendaden daarvoor gepleegd zijn. De korte sprint op de Dam, misschien, toen hij liet zien hoe een Oranje het vege lijf redt, als het spannend lijkt te worden?

  • Calhoun84

   Als militair was ik best tevreden met Willem-Alexander. Hij heeft alle opleidingen gevolgd en was betrokken bij de troepen. Hoewel hij niet heeft meegevochten in Afghanistan, zoals men in het Britse huis doet, heeft hij wel met enige regelmaat de troepen bezocht. Dit is toch altijd goed voor het moraal geweest.

   Generaals in Nederland zijn sowieso zelden helden en allemaal hebben ze een trits medailles. Nederlandse generaals zijn carrièrejagers en niets meer. Wat dat betreft verschilt defensie niets met het bedrijfsleven.

   (in antwoord op Har Davids)
 3. Vogelbeest

  Als voormalig beroepsmilitair heb ik het per definitie al als een klucht gezien dat politici de inzet van het leger bepalen. Ik bedoel: Íedereen wist dat als je in Joegoslavië een verschil wilde maken je geen “mandaat” vol beperkingen moest hebben, maar de je gewoon tegen een beroepsgeneraal moet zeggen “Wat heb je nodig?”. Een Uzi is NIET geschikt om een tank tegen te houden. Net zomin als je een bosbrand blust met een waterpistool.

  Vervolgens gingen er nog onbewapende marechausee’s naar Ethiopië, onderbewapende mariniers naar Cambodja, en militairen zonder haalbare opdracht naar Afghanistan.

  In zo’n omgeving is een koning misschien nog wel de meest ongevaarlijke figuur. Een béétje koning weet dat hij een ceremoniële taak heeft en laat de “adviseurs” de echte beslissingen nemen.
  Politici daarentegen zijn er heilig van overtuigd dat ze alles weten, terwijl ze het militair-historisch besef van een eendagsvlieg hebben, en per definitie niet verder kunnen denken dan de volgende verkiezingen.
  Maar dat zijn wél de mensen die bepalen waar onze militairen hun leven mogen gaan wagen.

  • Buck Danny

   Ik zou niet weten wie anders dán politici de inzet van het leger zouden moeten bepalen? Militair ingrijpen is slechts een verlengstuk van diplomatie.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • kletsmajoor

   Omdat de politici door ons gekozen zijn, zijn ze verantwoordelijk voor wat de strijdkrachten doen. Ze moeten zich er dus wel mee bemoeien. Dat ze dat niet altijd (altijd niet?) verstandig doen is mede een afspiegeling van wat er bij de kiezers leeft. Hopelijk leren de politici en de kiezers van fouten uit het verleden.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 4. FritsB

  Als ik het goed lees wordt de Belgische koning juist geen nepgeneraal. Hij wordt heel officieel opperbevelhebber. Niet dat het veel zal uitmaken.

 5. Bataaf

  Gezien het blikwerk op het jasje van W.A.de overbodige,moet deze man toch heldendaden hebben verricht aan de frontlinie.

  • Buck Danny

   Er zijn nog wel meer medailles dan enkel de dapperheidsonderscheidingen te verdienen/verkrijgen. Er is zelfs een medaille toegekend aan de militairen die tijdens het huwelijk van W.A. en Maxima zijn ingezet. Het zou wel erg sneu zijn als dat ding ook op zijn jasje pronkt.

   (in antwoord op Bataaf)
 6. Kees Cornelder

  Uh…. ooit van ‘ceremonie’ en ‘ceremonieel’ gehoord? Vast niet. Het gaat daarbij inderdaad om bewuste nep, zoals ook ‘volksvertegenwoordiger’ dat is. Die vertegenwoordigen alles – om te beginnen zichzelf – behalve het volk. Dat is de grootste, meest omvattende nep van het land dus. ‘Democratie’ (volk dat zichzelf regeert) is dat nog net even meer: supernep dus. En we doen allemaal of het net echt is. Leuk hoor.

Reacties niet toegestaan