Guinee-Bissau verandert in drugsstaat

Het straatarme Guinee-Bissau, een klein land in West-Afrika, verandert in hoog tempo in een belangrijk bruggehoofd van de internationale drugshandel tussen Zuid-Amerika en Europa. De Spaanse krant El Pais meldt in een reportage dat drugshandelaren het land in hun greep hebben, zeker nu eerder deze maand zowel de stafchef van het leger als de president zijn vermoord.
"Ik moet vrezen voor mijn leven," vertelt oud-minister Carmelita Pires, die nu verantwoordelijk is voor de drugsbestrijding. Zij waarschuwt al langer voor de toenemen de invloed van de drugsmaffia in het landje dat tot de tien armste van de wereld wordt gerekend. "Er zijn heel belangrijke mensen in dit land die van drugsgeld leven."
Drugshandel lijkt ook een rol te spelen bij de aanslagen op de legerleider en de president. Stafchef Batiste Tagmé na Waié kwam om bij een bomaanslag, nadat hij in een hangar van het leger 200 kilo cocaïne had ontdekt en een onderzoek had gelast. President Nino Vieira werd vervolgens vermoord tijdens een vergeldingsactie van troepen die loyaal waren aan de omgekomen militair.
In El Pais vertelt Pires dat ze als minister van justitie in 2008 al merkte hoe moeilijk de drugshandel was aan te pakken. Een groep verdachten die werden aangehouden na de vondst van 500 kilo cocaïne in twee vliegtuigjes, gingen op wonderbaarlijke manier vrijuit, zonder dat de minister daar veel tegen kon doen. "De overheid in Guinee-Bissau is heel zwak, en ze daarmee de deur open voor de drugshandel," zo erkent de ambassadeur van Guinee-Bissau in Portugal.

Bron(nen):   El Pais