Diederik Samsom vindt het prima dat nivelleren een paar duizend banen kost

De nivelleringsplannen van het kabinet moeten doorgaan, ook al raken die het economisch herstel en ook al kosten die duizenden mensen hun baan. Dat stelt PvdA-leider Samsom in een interview met De Telegraaf. In 2014 worden de nivelleringsafspraken uit het regeerakkoord merkbaar, onder meer via de belastingen. Topeconomen waarschuwen voor de negatieve impact van een herverdeling van inkomens op de economische groei. Volgens het CPB kost het verkleinen van de inkomensverschillen bovendien banen. Samsom houdt niettemin vast aan de maatregel. „Juist in crisistijd wil ik ervoor zorgen dat mensen met de laagste inkomens niet de dupe worden! Dat is toch niet gek? De impact van een eerlijker inkomensverdeling op de economie is gelukkig heel klein. Ik geloof dat het een paar duizend banen is.” De PvdA-leider is zelfs zeer te spreken over de huidige politieke verhoudingen, al heeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer. „Een verhulde zegen”, noemt hij dat. „Deze methode is heel bewust gekozen, in ieder geval door mij. Ik ben er ook nog steeds een ferm verdediger van, van een manier van politiek bedrijven die anders is dan vroeger. Niet gebaseerd op dichtgetikte regeerakkoorden, maar op een zoektocht naar breed draagvlak.”

25 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. DiscuJohn

  Die vent is gek en gevaarlijk. Ik hoop dat zijn baan als eerste verdwijnt.

 2. kletsmajoor

  Dogmatiek boven gezond verstand, zo gaat het altijd bij idealistisch doorgedreven partijen. Als ze veel macht hebben gaan ze ermee door tot het hele land zucht onder een totale economische stagnatie. Iedereen kan nu weten wat ons te wachten staat want de VVD heeft zichzelf knockout geslagen in de coalitiebesprekingen.

 3. Dead Silence

  Als ik Samsom eens tegenkom, maak ik hem eens duidelijk wat ik onder nivelleren versta. Ik alleen heb 3x modaal, maar werk me kapot en betaal alleen al 45.000 euro belasting, laat staan energiebelasting, B.T.W., gemeentelijke belasting, waterschapsbelasting, etc.. Daarmee houd ik 2 niet-willende tuiggezinnen van aan de vreet. Liever maakte ik het over aan mijn overburen die het niet getroffen hebben en gras moeten eten bij wijze van spreken. Belasting betalen, geen probleem, maar het uitdelen aan alles wat niet wil in dit land, schiet mij volledig in het verkeerde keelsgat. Het is afgelopen, gvdk.

  • Prikker

   Als ik ‘t nog niet met Samsom eens was, dat was ik ‘t wel na ‘t lezen van dit gebraak.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • DiscuJohn

    Beste Prikker, als het verhaal van Dead Silence nou eens niet waar
    was…maar helaas, het is de werkelijkheid voor heel veel wel-werkenden in dit land. Werken of presteren loont niet in dit land, en dat vertaalt zich eeuwige steuntrekkers en werkschuw volk in en uit alle geledingen. Deze regering jat daarbovenop nog eens wat ze jatten kunnen en belast zich (ons) helemaal suf en dan durft zo’n oud-terrorist als Samsom nog eens te zeggen dat het nóg “eerlijker” moet.
    Nederland is al praktisch een communistische, totalitaire staat, zowel op financieel als op moreel gebied. Gelukkig ontmaskert iedere narcist zichzelf op den duur en zijn ‘ontploffing’ tijdens het Telegraaf-interview is slechts een trieste voorbode.

    Deze man is een gevaarlijke gek.

    (in antwoord op Prikker)
    • Buck Danny

     “Nederland is al praktisch een communistische, totalitaire staat ….”

     Oh please, met gewichtige begrippen strooien is niet overtuigend genoeg.

     (in antwoord op DiscuJohn)
     • DiscuJohn

      Niet overtuigend in jouw ogen, wel waar in de mijne. Fijn hè, dat we nog steeds een beetje in een vrij land leven…?! Nu mogen we nog van mening verschillen.

      (in antwoord op Buck Danny)
     • Buck Danny

      Daar haal je alvast één van de kenmerken van een totalitaire staat onderuit 😉

      (in antwoord op DiscuJohn)
     • DiscuJohn

      Goed lezen beste Buck.

      (in antwoord op Buck Danny)
     • Buck Danny

      “Nederland is al praktisch een communistische, totalitaire staat ….”

      “Fijn hè, dat we nog steeds een beetje in een vrij land leven…?! Nu mogen we nog van mening verschillen.”

      Twee onverenigbare uitspraken DiscuJohn.

      (in antwoord op DiscuJohn)
    • Prikker

     Kleine correctie.
     Het is jouw werkelijkheid.
     Niet dè werkelijkheid.
     In Nederland kan iemand die dik verdient leven als God in Frankrijk en zijn het alleen hufters als Deadsilence die dat niet doorhebben en zelfs nog kritiek op hebben.
     Verder is ook jouw gebraak zo idioot… Een activist maakt nog geen terrorist. En over dat communisme en totalitarisme begin ik niet eens. Jij hebt geen Telegraaf interview nodig om je te ontmaskeren.

     Verder heb ik niets met Samsom, zou ik er nooit op stemmen en vind ik ‘m alleen maar zo verblind door de macht dat ie alles zegt en doet om z’n vermaledijde kabinetje maar instand te houden.

     (in antwoord op DiscuJohn)
     • Dead Silence

      Leg eens uit waarom ik een hufter ben? Heb je mij horen zeggen dat ik het slecht heb, iets tegen belasting heb? Tja, lezen is moeilijk, zeker als je eigen gedachte verdorven zijn van narcisme. Ik heb alleen een probleem met alles belonen aan de linkerkant van de verdeling. Probleemvolk, tuig krijgen hulp, slachtoffers niet, werkende worden gestraft, lamzakken krijgen gratis geld, slimme kinderen kunnen het zich bekijken, voor de probleemgevallen zijn er tientallen hulpinstanties, overal zijn toeslagen voor, voor mij geen enkele, etc, etc.. Waarom, omdat ik ervoor gevochten heb en in mijn jeugd heb geïnvesteerd in mijn toekomst. En daarom kan er alleen niet tegen als het aan de verkeerde zaken uitgegeven wordt. Moet mijn moeder door haar eigen stront rollen, terwijl al dar probleemtuig lekker overal hulp krijgt? No way. Daarvoor heb ik teveel van de wereld gezien en teveel verantwoordelijkheid. Dat is de werkelijkheid, niet die van jouw.

      (in antwoord op Prikker)
  • Buck Danny

   Dit is wel erg kort door de bocht. Alsof je zelf geen gebruik maakt van de diensten waarvoor je belasting betaalt. Daarbij zal je waarschijnlijk ook nog wel een aanzienlijk bedrag aan hypotheekrenteaftrek terug krijgen, dus de stelling dat jij persoonlijk twee niet-willende gezinnen zou financieren lijkt me tamelijk overdreven.

   Overigens ben ik het volledig met je eens dat belastinggeld op de juiste plek terecht moet komen, want anders ondermijnt het de solidariteit.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • DiscuJohn

    De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten allang.

    (in antwoord op Buck Danny)
    • Buck Danny

     En terecht, vooral blijven doen ook. In tijden van crises levert iedereen iets in. Zij die iets meer kunnen missen dan anderen leveren dus ook iets meer in.

     (in antwoord op DiscuJohn)
   • Dead Silence

    Ik heb geen hypotheek meer. Ook al afgelost, om vrij te zijn van de staat.

    (in antwoord op Buck Danny)
 4. marianne martens

  Samson houdt de grote lijnen goed in het zicht daar is veel voor te zeggen in het tot stikkens toe
  geestelijk benauwd Nederland.Laten Rutte en Samson de rit uitzitten, andere samenstellingen van mensen zullen ” zum kotsen” zijn. Ik woon in zo,n gemeente waar de actiegroepen alleen maar eigen belang nastreven, b.v. poep van honden, overlast buren, middenstand voelt zich te kort gedaan etc
  Beide heren zijn intelligent, hoog opgeleid. Laat ze zitten.!!!! Zomaar een ideetje.

  • kletsmajoor

   Van mij mag dit kabinet vanavond nog vallen. Het probleem met deze coalitie is mijns inziens dat ze elkaar in een wurggreep houden. Al vinden ze zelf van niet. Daardoor kunnen er geen echte hervormingen komen want de PvdA en de VVD staan op alle belangrijke economische thema’s recht tegenover elkaar. Maar een land in crisis heeft juist belangrijke economische hervormingen nodig. Die kunnen er niet nu komen en dus komen er alleen akkoorden die de uit de hand lopende kosten herverdelen (o.a. door nivelleren) i.p.v. de redenen voor het uit de hand lopen weg te nemen. Alle akkoorden die onder Rutte II zijn afgesloten kostten telkens weer meer geld. Met als meest recente voorbeeld het Nationale Energieakkoord. Pas na nieuwe verkiezingen kan deze status quo doorbroken worden. (En dan maar hopen dat de kiezers voor een andere uitslag zorgen.)

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Ook al is het een ander standpunt wat wordt gebezigd, je argumenten zijn overtuigend, ben het er mee eens. Dat kan, de mens is een tegenstrijdig wezen. Het ontstaan van het Kabinet is in een “lichte” jongens- roes tot stand gekomen. De 1e Kamer vergeten, wel een omissie.Heb wel als eenvoudige burger een hele vieze smaak in de mond van de vorige Verkiezingen+ Regeringen + Kamer bankenzitters ( onervaren ) met hun adviseurs.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Ik deel je twijfels over de kwaliteit van de tweede kamer. Wat me vooral ergert is de steeds sterkere neiging tot (proberen te) micromanagen van de samenleving. Misschien verklaart de overdreven focus op details zo’n blunder als met de eerste kamer.

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      hierin heb je ook gelijk. misschien heb ik ongelijk of overzie ik het niet,maar sinds de Paarse Kabinetten is er iets mis gegaan in de samenleving. In het heden bevinden we ons in een ruimte ( Sloterdijk ) waar veel misbruik is gemaakt van het vertrouwen in een saamhorige maatschappij.Het zal toch niet lijken op het “mooie” gevoel als burger te worden gebruikt door ondoorgrondelijke visies van Partijen.

      (in antwoord op kletsmajoor)
  • RhodBerth

   Ik vind het niet goed gaan nu, maar na verkiezingen kan het alleen maar linkser worden, want het CDA blijft de PVV uitsluiten en ik zie de VVD niet winnen bij komende verkiezingen. Dus is het huidige kabinet vrees ik de minst slechte optie.

   (in antwoord op marianne martens)
 5. Vogelbeest

  Het probleem met socialisten is dat de de realiteit nog niet eens herkennen als iemand die in hun gezicht gooit.

 6. Arie

  Ik zou het een verhulde zegen vinden als er nieuwe verkiezingen kwamen en meneer Samson en zijn partij weggevaagd worden.Als ik naar zijn arrogante tronie op de foto kijk, begint mijn bloed al te koken en krijg ik spontaan de diarree.

 7. tinuske

  helemaal eens met Arie. Alleen die kop al. En dat durft zich ook nog sociaal te noemen. BetwetertjeONBENUL!!!

Reacties niet toegestaan