Positie Spaanse premier Rajoy steeds wankeler

Het heeft er steeds sterker de schijn van dat de Spaanse premier Rajoy persoonlijk op de hoogte en betrokken was bij een corruptieaffaire in zijn partij. De Spaanse krant El Mundo heeft sms'jes gepubliceerd waaruit blijft dat Rajoy wel degelijk op de hoogte was van de praktijken van zijn penningmeester Bárcenas.
In de sms'jes, die gedurende de afgelopen drie jaar zijn verstuurd, betuigt Rajoy steun aan de penningmeester van zijn partij. Rajoy zou hem hebben gezegd vol te houden. Penningmeester Bárcenas werd twee weken geleden opgepakt op verdenking van corruptie. Hij zou de spil zijn geweest in een groot corruptienetwerk van de regeringspartij. De zaak draait om vermeende illegale betalingen aan politici, onder wie premier Rajoy. Bárcenas zou een illegaal fonds hebben beheerd waar onder meer bouwmagnaten geld in stortten. Premier Rajoy hield tot dusver vol niet op de hoogte te zijn geweest van dat netwerk, maar de nu gepubliceerde sms'jes suggereren anders. De premier zou niet alleen op de hoogte zijn van de smeergeldbetalingen. Volgens de zwarte boekhouding van zijn partij ontving Rajoy ook enkele honderdduizenden euro uit de smeergeldpot als extraatje boven op zijn normale salaris, net als de rest van de partijtop.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kwikfit

  Corruptie in Spanje ?!? Je verwacht het niet….

  • André Somers

   Op zich ook niet heel gek, als je ziet hoe weinig parlementariërs daar verdienen: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3475375/2013/07/13/Kamerlid-verdient-relatief-goed.dhtml

   Ik wil corruptie zeker niet goedpraten, maar ik denk dat een goed (maar niet excessief) inkomen voor mensen op posities van macht kan helpen om corruptie te voorkomen.

   (in antwoord op kwikfit)
   • Niegol

    dit zijn een stelletje oud Franco aanhangers die het op meerdere fronten niet zo nauw nemen. Een hele serie voormalig Franco policies zijn weer van stal gehaald en worden op de rug van de crises de bevolking door het strot geduwd. Ondertussen stoken deze PP politici weer onrust in de Basken, Catalanen en andere gebieden, dat heeft in het verleden hun altijd stemmen opgeleverd.
    Smerig volk dit!!

    (in antwoord op André Somers)

Reacties niet toegestaan