Engelse politiek: alweer seks en drugs

Was politiek in Nederland maar zo smerig en leuk als in Engeland. Vanaf vandaag moet Gordon Brown, de eerste minister, uitleggen hoe het kan dat hij op kosten van de belastingbetaler iemand in dienst had die als taak had lastercampagnes tegen de tegenpartij te bedenken en uit te voeren. 
The Sunday Times onthult documenten waaruit blijkt dat Damian McBride, hoofd van Downings Street afdeling 'Strategie en Planning,' vanuit het kantoor van de premiers bezig is geweest met het opzetten van een blog waarvoor hij al wat materiaal klaar had. De eerste onthulling die op het blog zou komen was een verhaal (dat waarschijnlijk klopt) dat een parlementslid van de oppositie zijn positie misbruikte om het bedrijf van zijn homoseksuele partner te promoten. 
Er lagen ook verhalen klaar waar niets van klopte, maar waarvan het de bedoeling was 'verwarring te stichting bij de oppositie.' Eentje was dat David Cameron, oppositieleider, drager is van een geslachtsziekte, met een oproep zijn volledige medische dossier te openbaren. Bedoeld om middenin de verkiezingscampagne te onthullen, zodat het een paar dagen niet zou gaan over de werkloosheid, maar over het seksule verleden van de oppositieleider. 
Er was ook nog een idee om op een goed gekozen moment het gerucht in omloop te brengen dat van George Osborne, weede man van de oppositie, zeer compromitterende foto's uit zijn studententijd in omloop waren. 
Er was - uiteraard - ook nog een verhaal in voorbereiding over het drugsgebruik van een lid van de oppisitie. Allemaal verzonnen, maar wel goed voor krantenkoppen en slechte publiciteit voor de oppositie. 
Die slechte publiciteit heeft zich nu tegen Labour gekeerd: het plan ligt vanaf nu op straat. Voor wie niet van meubelboulevards houdt: het hele verhaal is de moeite waard. De bedenker van dit alles, Damian McBride, heeft onmiddellijk toen The Times met de onthulling kwam ontslag genomen.

Bron(nen):   The Sunday Times