Snowden vraagt officieel asiel aan in Rusland

Edward Snowden ziet kennelijk geen kans Venezuela op een ander Zuid Amerikaans land te bereiken dat hem asiel heeft aangeboden. Hij heeft namelijk vandaag formeel gevraagd of hij asiel kan krijgen in Rusland. President Poetin heeft eerder gezegd dat Snowden kan blijven als hij zich onthoudt van activiteiten die de relatie met Amerika onder druk zetten. Hij moet dus om in Rusland te mogen blijven ophouden met het lekken van Amerikaanse staatsgeheimen. De vraag is overigens welke geheimen die nog niet zijn gepubliceerd wel al bekend zijn bij de Guardian, Der Spiegel of andere mediapartners van Snowden. Snowden wil in Rusland blijven totdat hij verder kan reizen naar Latijns-Amerika, waar Bolivia, Nicaragua, Ecuador en Venezuela hem asiel hebben aangeboden. Snowden moet om naar Latijns-Amerika te reizen door het luchtruim van de VS of bevriende landen vliegen, maar er zijn landen waar hij per se overheen moet die dat niet toelaten. Het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales bleef twee weken geleden steken in Wenen, omdat Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië hem geen toestemming gaven om door hun luchtruim te vliegen omdat er werd vermoed dat Snowden aan boord zou zijn.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. RhodBerth

    Pacifist schiet met scherp op politiek tegenstander
    Vegetariër eet vleeseter op als wraak
    Liberaal dwingt anderen liberaal te worden
    Moraalridder die voor mensenrechten strijdt vraagt bij Putin asiel aan in Rusland….

    • kletsmajoor

      Inderdaad. Zoals de Britten zeggen: misery acquaintances a man with strange bedfellows.

      (in antwoord op RhodBerth)
  2. disqus_cDEBEY6Kl8

    Dus toch een ordinaire verrader.

    • Rob

      flauwe opmerking, maar wat pas echt jammer is, is dat hij het allemaal voor niets heeft gedaan. Niemand in dit land geeft iets om de vrijheid en privacy waarvoor toch heel wat gevochten is niet zo heel erg lang geleden. Wees je er van bewust dat NL zich net zo gedraagt jegens haar burgers als de VS dat doet. Alles goed en wel maar strenge democratische controle is hiervoor een vereiste. iets dat wij hier niet hebben en ook niet in de VS… alleen in naam.

      Droom maar verder.

      (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
      • disqus_cDEBEY6Kl8

        Elk land dat een rol op het wereld toneel wil spelen luistert burgers af.
        Het is naïef te denken, dat alleen de VS dit doen.
        Dat Snowden asiel aanvraagt in Rusland maakt hem ongeloofwaardig, gezien de reputatie van Rusland op het gebied van mensenrechten. en tal van andere zaken.
        Ben je de moorden op journalisten, advocaten en onwelgevallige politici al vergeten?.

        (in antwoord op Rob)
        • Rob

          Tja nood breekt wet. Overigens heb ik zelf langere tijd in Rusland gewoond en weet toch echt zelf wel wat wel en niet gebeurt in die samenleving. Ik verkondig niet dat mensen ten alle tijde 100% principieel moeten zijn. Ik verwacht ook niet dat iedere commentator dat is hier?
          De VS en vele andere landen gebruiken nu ook informatietechnologie om gegevens te verzamelen ipv alleen de oudere methoden. Logisch. Alleen nogmaals er dient voldoende tegenwicht te zijn van de kant van de kant van de samenleving. Politie, inlichtingendiensten, overheden hebben vanuit hun kant bezien altijd behoefte aan meer controle. Logisch het is waarvoor bepaalde diensten zijn opgericht. Het slaat soms door – dat wel. Vandaar dus dat iedere nederlander moet blijven nadenken over wat voor hem/haar wel acceptabel is. Minstens via de 2e kamer dus een kritisch tegenwicht bieden tegen al te snelle en te vergaande maatregelen en op zijn minst onafhankelijke audits laten doen op het gebruik van vergaande middelen als ongebreidelde screening van ieders internet traffic enzovoorts.

          (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
      • RhodBerth

        Luister drama queen, de vrijheid en de privacy waar we voor gevochten hebben, hebben we zeker. De nazi’s zijn weg, we worden niet meer om de 3 straten van onze fiets gesleurd en om een PB gevraagd. Joden hoeven geen Jodenster om. We hoeven niet bang te zijn dat onze buurman van de KGB of de NSB is en alles doorgeeft wat we doen.

        Ik leef in een democratie met een gekozen overheid.

        Ik verwacht van die overheid dat die zorgt voor orde en veiligheid. Dat heb ik, met al die andere nederlanders, uitbesteed aan diezelfde overheid. Dat voorkomt anarchie.

        Ik wil namelijk ook niet dat NL wordt geregeerd / misbruikt voor allerlei zaken zoals grootschalige criminaliteit, kinderporno, mensenhandel en terrorisme.

        Daarom hebben we politie, die lopen over straat, kijken om zich heen om te zien of er iets verdachts gebeurd. Dat zijn allemaal nette mensen, uiteraard met menselijke fouten, waarvan ik blij ben dat ze er zijn. Sterker nog, heel vaak wordt er ‘meer blauw op straat’ geroepen. Terecht. Die mannen gaan de wanorde tegen. En dat ik privacy inlever doordat de overheid mij controleert op straat, so be it.

        Hetzelfde geldt voor het internet. Ik wil geen anarchistisch internet waar iedereen kan doen wat hij wil. Internet is gewoon de digitale straat, en ik verwacht van de overheid dat ze daar patrouilleert en surveilleert. Ik verwacht dat de overheid daar op verdachte zaken inzoomt. En daar vertrouw ik de overheid ook toe.

        Weg met de anarchie, hoera voor de democratie en de sullige betrouwbare overheid.

        (in antwoord op Rob)
        • Rob

          al je argumenten zal ik onderschrijven, De gekozen overheid idem en vooral. Vandaar dus de transparantie en democratische controle. Niet lukraak zonder enige vorm van democratische besluitvorming onder het mom van terrorisme en andere halve argumenten per definitie alles toestaan. Anderzijds heb ik totaal geen behoefte aan een over gecontroleerde samenleving en dus ook niet in een overdreven opgeblazen controle.

          (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan