Babylon weer open voor publiek

Irakezen kunnen sinds kort weer een bezoekje brengen aan de resten van de historische stad Babylon. Na decennia van dictatuur en verwaarlozing kan dit stukje rijke geschiedenis onderdeel van de toekomst van Irak worden.
Babylon is de plaats waar volgens het Bijbelse boek Daniël uit het niets een tekst op een muur verscheen dat het einde van het Babylonische Rijk afkondigde. Het is ook de plek waar Alexander de Grote stierf en waar Amerikaanse en Poolse soldaten na de invasie van Irak in 2003 een deel van hun legerkamp installeerden. De stad is ook bekend om de Hangende Tuinen, één van de zeven wereldwonderen.
Onder Saddam Hussein moest Babylon vooral de grootsheid van de Iraakse dictator verbeelden. Zo liet Hussein er in 1980 een grandioos paleis neerzetten. Intussen kunnen Iraki’s in het paleis overnachten, volgens advertenties zelfs in de slaapkamer van Hussein.
De ‘heropening’ van Babylon was vooral een idee van de federale overheid. Premier Al-Maliki zet alles in het werk om het nationalisme onder de Irakezen aan te wakkeren en ziet de ruïnes van Babylon daarnaast als een mooie toeristische attractie.
Critici zijn bang dat terroristen het historische Babylon tot hun doelwit maken. Maar studente Esma Ali wijst op de verbeterde veiligheidssituatie en is vooral blij met de heropening. "Ik voel dat onze geschiedenis weer tot leven komt."

Bron(nen):   The New York Times