Arabisch-Israëlisch front tegen Iran

Egypte en Saoedi-Arabië zijn net zo bezorgd over de Iraanse kernwapenplannen als Israël en overwegen een militaire aanval van de joodse staat tegen de islamitische republiek politiek te steunen. Volgens de Israëlische website DEBKAfile vinden de twee Arabische staten en Israël het oplossen van het ‘probleem’ Iran belangrijker dan een eventueel diplomatiek conflict met de regering-Obama, die de betrekkingen met Teheran juist wil verbeteren. 
DEBKAfile citeert in zijn analyse Benjamin Netanyahu. De Israëlische premier zei op 4 mei tegen de joodse lobby in Washington: "Voor de eerste keer in mijn leven zien de Arabieren en de joden een gemeenschappelijke bedreiging." 
Volgens de Israëlische site hebben Egypte en Israël, met goedkeuring van de Saoedi’s, eind april gesproken over een nieuwe gezamenlijke strategie tegenover Iran. De Arabische staten maken zich, net als Israël, ernstige zorgen over de groeiende invloed van Iran, het engagement van Amerika richting Syrië en de blijvende populariteit van Hamas en Hezbollah. 
DEBKAfile beweert dat de Egyptische inlichtingenminister om de tafel zat met de Israëlische regering, de Mossad en de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Onderwerp van gesprek was naar het schijnt een eventuele militaire respons op Iran, mocht dat land willen terugslaan na mogelijke luchtaanvallen van Iran. 
De Amerikaanse regering is zeer bezorgd over het ontstaan van dit nieuwe Arabisch-Israëlische monsterverbond. The Times meldt vandaag dat de Amerikanen hun speciale spionagechef Leon Panetta naar Israël hebben gestuurd om op de Israëliërs in te praten. Maar volgens de redacteuren van DEBKAfile zijn zelfs Caïro en Riyad bereid om schouder aan schouder met Israël te staan, ook al zou dat ten koste gaan van hun relaties met Washington.

Bron(nen):   DEBKAfile  The Times