Harde cijfers: er zijn feitelijk niet veel buitenlanders in ons land

Zelf hebben we het idee dat het land uit elkaar barst van de buitenlanders. Dat is een gevoel. De feiten zijn dat in de meeste andere Europese landen meer mensen wonen die elders zijn geboren. Zie deze cijfers van de EU

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Driekus Vierkant

  Het gaat niet om de kwantiteit maar om de mate waarin ze bijdragen of parasiteren.

 2. RhodBerth

  Het gaat hier slechts om mensen die in het buitenland zijn geboren.
  Verder wordt er geen onderscheid gemaakt tussen buitenlanders die min of meer dezelfde culturele achtergrond hebben, en buitenlanders die van ver komen.

  En zoals Drikus Vierkant al zegt: het gaat niet om het aantal buitenlanders. Volgens mij is er in NL bijna geen racist meer te vinden. Het gaat om de wijze waarop er wordt geparticipeerd in de samenleving, of de manier waarop er tegen de maatschappij wordt gestreden.

  • Genuine_Defector

   Oh, racisme is er nog wel degelijk.
   En dan heb ik het niet over de traditioneel blanke hoek (hoewel dat er ook nog wel is).
   (En dan bedoel ik racisme in de brede zin van het woord; dus niet alleen onderscheid naar ras, maar ook naar geloof of geaardheid).

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Ik bedoelde met racisme idd enkel de autochtone bevolking.
    Ik werk in Belgie, dan merk je meteen het verschil met Nederland. De ondertoon ook van normale nette mensen is gewoon racistischer dan in Nederland.

    Zeker onder de jongere generaties in NL wordt er geen onderscheid meer gemaakt naar ras.
    Wel naar geloof. Maar dat lijkt me logisch. Kritiek hebben op idealen, geloven en overtuigingen is de basis van de rechtsstaat. Dat je met elkaar in discussie gaat. Helaas wordt kritiek op geloof of op de daden van sommige groepen onnodig vertaald in ‘racisme’.

    Overigens is dat best te begrijpen. Neem een land als Duitsland, daar leeft nog best veel racisme in extreme vormen. Zeker in Oost Duitsland. Als een Martin Schultz of een Angela Merkel naar de PVV kijkt dan zien ze gewoon hun eigen neo-nazi’s. Als het gaat om de integratie zitten Duitsland en Belgie 1 stap achter bij Nederland. Ze snappen ons nog niet omdat ze zo ver nog niet zien.

    Wij hebben buitenlanders geaccepteerd om wie ze zijn, maar hebben (soms scherpe) kritiek op hun overtuigingen en leefwijze.

    In DU en BE gaat het vaak nog enkel om ‘het zijn buitenlanders’. Ja, dat is inderdaad erg achterlijk.

    (in antwoord op Genuine_Defector)
    • bebeben

     “Ze snappen ons nog niet omdat ze zo ver nog niet zien.”

     Ik heb eerder de indruk dat er wagonladingen Nederlanders zijn die nogal bijziend zijn. Als je hier het dunne laagje beschaving wegkrabt, zie je de vooroordelen, vooringenomenheid en navelstaarderij nog steeds in volle glorie. Soms uit dat zich in racisme, soms niet. Maar benepenheid tiert hier nog welig, dus de voedingsbodem voor racisme is nog niet weggenomen.

     “We hebben buitenlanders geaccepteerd om wie ze zijn.”

     Ik weet niet wie die ‘we’ is, maar het zal zeker niet heel het Nederlandse volk zijn.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • Guest

      Mee eensch. Ik denk dat die acceptatie van “we” vooral te maken heeft met fatsoen (=het willen voldoen aan de geldende normen en waarden van de grote massa) en (zeer waarschijnlijk) angst. “Ze” willen natuurlijk wel bij de “goeien” horen, en de goeien zijn……. euh….tja dat verschilt nog al eens.

      (in antwoord op bebeben)
   • Braindamage

    We (=de mensch) hebben allemaal dezelfde oorsprong. (Zowel in de heilige geschriften als de evolutie theorie). Er is nooit bewezen
    dat er “menselijke” rassen bestaan. Er zijn mensen uit andere landen die om verschillende redenen verblijven in een ander land dan het geboorteland. 1 daarvan kan zijn dat ze de
    armoede ontvluchten in het land van oorsprong.

    (in antwoord op Genuine_Defector)
  • marianne martens

   aantallen en cijfers zijn ontzettend goed voor een snel zicht op een probleem.Wanneer is dit onderzoek gedaan? Feitelijk niet veel buitenlanders ? Wat feitelijk? als je andere waarden weglaat.Misschien dat U eens een blik zou moeten werpen op Amerika waar in de loop van eeuwen miljoenen mensen zijn verhuisd uit verre Europa, ik kan me goed voorstellen dat bewoners, geboren in Nederland, die hele andere rites krijgen
   te zien, dat dit gebeuren ook geen feest hoeft te zijn. Het zou eigenlijk niet om tegenstellingen behoren te gaan maar om samenstellingen.

   (in antwoord op RhodBerth)
  • Paulraw

   ” Het gaat om de wijze waarop er wordt geparticipeerd in de samenleving, of de manier waarop er tegen de maatschappij wordt gestreden.”

   Inderdaad,bij mij in Amstelveen leeft het hoogste percentage aan Japanners in NL als ik het wel heb.Geen enkele klacht.

   (in antwoord op RhodBerth)
 3. JRR Uijlings

  Ik zie dat in Luxemburg veel Europeanen wonen.

 4. Paulraw

  ”Zelf hebben we het idee dat het land uit elkaar barst van de buitenlanders. Dat is een gevoel.”

  Ligt er maar aan waar je woont.
  Er wordt gewoon een gemiddelde berekend over de gehele bevolking .
  De bovenstaande stelling geldt misschien voor Friesland ,maar niet voor steden en andere plekken met grote bevolkingsaantallen.Daar ”barst het wel degelijk ” van de buitenlanders ,daar is het geen ”gevoel”.””Linkse Gutmenschen” weten grafieken altijd naar hun eigen gelijk(het is een ”gevoel”) om te buigen ,ontkenning van bepaalde problematiek rond intolerante culturen heeft one issue-figuren als Wilders veel winst opgeleverd dientengevolge..

 5. Lars

  Weet niet wat die getallen in de grafiek exact inhouden (waar is de bronvermelding??), want 2e-, 3e-generatie allochtonen zullen hier wel doelbewust geteld zijn als Nederlanders, terwijl ze toch vaak uitsluitend hun eigen cultureel-maatschappelijke-gelovige cultuur aanhangen en daarmee in de ogen van veel NL’ers toch als allochtoon beschouwd blijven worden?!

 6. Pietje_Precies

  dat zo’n kleine groep buitenlanders het toch zo kan verkloten…?

  • Braindamage

   Dat zo’n grote groep mensen het toch zo kan verkloten! Wie kiest onze regering, en wie bepaald onze regels en wetten? 🙂

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 7. disqus_cDEBEY6Kl8

  Bepaalde bevolkingsgroepen kunnen we missen als kiespijn, maar de anderen zijn van harte welkom en zelfs een verrijking.

 8. kletsmajoor

  Het percentage doet niet terzake. Het gaat om de problemen die er zijn met het integreren van immigranten. Dit soort “argumenten” dienen alleen maar om de discussie af te leiden naar een of andere vormfactor: “Is 10% veel?”. Daarmee hoopt men een inhoudelijke discussie te ontlopen waarin uiteindelijk harde noten gekraakt zullen moeten worden.

 9. Navros

  Waarom zijn de reacties elke keer weer hetzelfde? Waarom vindt de autochtone medemens het zo nodig om elke berichtgeving waarin het woord allochtoon in voorkomt zwart te maken en af te doen als een ‘leugen’ of naïviteit? Kunnen jullie niet gewoon een keer in zien dat het heus niet alleen aan de allochtonen ligt, maar ook bij jullie? Dat discriminatie op basis van cultuur, religie en ras nog dagelijkse kost zijn voor velen in Nederland? Open je ogen, beschuldig eens jezelf. Wees objectief, weet ik veel, doe wat. Probeer de zaken eens te bekijken vanuit de andere kant. Er zijn genoeg allochtonen die heel erg hun best doen om ergens te komen, maar door jullie vooringenomenheid en vooroordelen wordt het zelfs hun onmogelijk gemaakt om hun dromen achterna te gaan. Het glazen plafond 2.0, diegene die na de vrouwen nu de allochtonen tegenhoudt om hoger op te komen. Want geef maar toe, er zijn teveel autochtonen, vooral aan de top, die een allochtoon het niet gunnen om zoals hen te worden. Hypocriet, en gewoonweg jammer…

Reacties niet toegestaan