Internet maakt machtsmisbruik lastiger in China

Het verhaal van de 21-jarige serveerster Deng Yujiao zegt veel over de bijdrage die internet kan leveren aan democratisering. Het blijkt voor autoritaire regimes heel lastig om te voorkomen dat machtsmisbruik aan de kaak wordt gesteld.
Zo kon het gebeuren dat de serveerster Deng in China is vrijgesproken van doodslag. Ze had een vertegenwoordiger van de communistische partij die haar wilde verkracht, doodgestoken. Haar vrijspraak is te danken aan de enorme aandacht die haar zaak heeft getrokken op internet, schrijft The New York Times.
China telt 300 miljoen internet-gebruikers, die volgens kenners langzaam beseffen dat ze kunnen terugvechten als hen iets niet zint. De Chinese staat heeft duizenden mensen ingeschakeld om het internet af te speuren naar verboden materiaal dat als suversief kan gelden, maar internet-gebruikers slagen er heel aardig in om die censuur te omzeilen. Op internet is bijvoorbeeld een flimpje opgedoken waarin een vertegenwoordiger van de communistische partij opschept – nadat hij een meisje heeft lastiggevallen – dat hij toch boven de wet staat. Dankzij internet kwam ook naar buiten dat een gevangene door gevangenisbewaarders was doodgeslagen, waarna de zaak in de doofpot was gestopt.
Zo zijn er meer voorbeelden, maar de zaak van de 21-jarige Deng heeft alles geslagen. De enorme aandacht is waarschijnlijk te verklaren uit het wijdverbreide ongenoegen met lagere partijmedewerkers die hun positie misbruiken, en zeker als ze zich niets gelegen laten aan de zedelijkheid, die in hoog aanzien staat in China.

Bron(nen):   The New York Times