PvdA polste Maarten van Rossem

Wie waren nu eigenlijk de vijf kandidaten die de PvdA had gepolst als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, voordat de sociaal-democraten uitkwamen bij Thijs Berman?
Columnist Max van Weezel van Vrij Nederland biedt deze week antwoord op deze prangende vraag. De meest verrassende naam in het rijtje kandidaten is nog wel Maarten van Rossem, de tv-professor en Amerika-deskundige die zijn faam vooral dankt aan zijn cynisme.  De zoektocht naar een lijsttrekker verliep zeer moeizaam, meldt Van Weezel. "Tegen de zomer van 2008 was de nood zo hoog gestegen dat politiek assistenten van Bos – voor een feestje bijeen op het eiland Texel – een aanzoek deden aan Maarten van Rossem, die daar altijd vakantie houdt."
Van Rossem zou wel oren hebben gehad naar het baantje, maar Wouter Bos gokte op Tweede-Kamerlid Martijn van Dam. Dia zag echter na maandenlang aarzelen om privé-redenen van het lijsttrekkerschap af.
De andere gepolste kandidaten waren staatssecretaris Frans Timmermans  en FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Vrij Nederland meldt dat ook Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten is gepolst. Die zou welwillend hebben gereageerd, maar vervolgens toch zijn afgevallen omdat hij ‘te weinig affiniteit had met het kabinet-Balkenende/Bos’.
Van Weezel voorspelt ook dat de commissie-Dijksma die de verkiezingsnederlaag van de PvdA moet onderzoek, zal concluderen dat er sprake is geweest van domme pech doordat het op het persoonlijke vlak tegenzat. Niet alleen Martijn van Dam moest rekening houden met privé-onstandigheden, maar ook partijleider Wouter Bos en voorzitter Lilian Ploumen. De eerste was onzichtbaar tijdens de verkiezingscampagne omdat hij ouderschapsverlof had. Ploumen was druk met haar zieke moeder. De columnist heeft er weinig vertrouwen in dat het nog goed komt met de PvdA, getuige de slotzin: "Wouter Bos gelooft kennelijk in dat Baron von Münchhausen-scenario."

Bron(nen):   Vrij Nederland