CIA erkent: wij zaten achter de Iraanse coup in 1953

Het heeft 60 jaar geduurd, maar het hoge woord is er uit. De CIA zat achter de staatsgreep die in 1953 de shah weer stevig op de Iraanse pauwentroon zette. Het blad Foreign Policy heeft de hand weten te leggen op een document waarin precies wordt beschreven dat volgens de CIA  de Amerikaanse belangen destijds vereiste dat de democratisch gekozen premier Mohammad Mossadeq aan de kant werd gezet. Het was een feit dat algemeen bekend was na al die jaren, maar het is voor het eerst dat de CIA zelf erkent een staatsgreep te hebben gepleegd. En daarmee maakt de CIA andere vermoedens over actief ingrijpen in andere landen een stuk geloofwaardiger. De reden voor de coup was even eenvoudig als herkenbaar: Mossadeq wilde de buitenlandse oliemaatschappijen nationaliseren, zodat Iran zelf meer profijt zou trekken van de olie. De herinnering aan de Amerikaanse staatsgreep speelde een rol bij de haat die de VS opriep bij de Khomeini-revolutie van 1979 en was mede een drijfveer voor de langdurige gijzeling van het Amerikaanse ambassadepersoneel.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Dan zijn er nog steeds mensen die pleiten voor gecentraliseerde winning van energie, of door fossiele energiecentrales, of door kerncentrales.

  Die centraal georganiseerde machtssubjecten zijn zeer schadelijk voor de globaliserende samenleving.

 2. DiscuJohn

  “Bij”?

 3. iembam

  may god continue to bless…..the united states of america. en alle schoothondjes die uit hun handen eten, zoals NL.

 4. Captain Caveman

  Hoezo leven we in een vrije wereld?

 5. Opzeeland

  Handig zeg, een blog auteur die dyslectisch is….

 6. JRR Uijlings

  Ik ben blij dat de VS al ons communicatieverkeer opslaat. Daar zal vast nooit misbruik van gemaakt worden.

  • Heldoppantoffels

   Geheime diensten die aanslagen plegen, geheime diensten die regeringen omver werpen….waar is het eind? Wie roept deze schaduwregeringen eens tot een halt? De wereld moet geen plaats zijn waar macht en invloed over lijken mag gaan, regeringen en geheime diensten zijn er bij gratie van de bevolking.

   Het is toch klaar met dit soort lui die geen verantwoording afleggen en tegelijk slecht zijn voor de mensheid? Zogenaamd voorkomt men hier en daar een aanslag met een paar door de geheime diensten zelf geleverde explosieven.

   De laatste tijd hoor je de nieuwslezers dagelijks nieuws melden over het voorkomen van een aanslag op basis van afgeluisterde informatie van de NSA…really?? Wake up! Dat zegt weinig goeds over onze eigen ‘vrije’ pers!!

   (in antwoord op JRR Uijlings)
 7. Quelcanard

  Grappig, als je dit tot voor kort beweerde, was je waarschijnlijk “een complotter”.
  De waarheid is zo fantastisch dat veel mensen ‘m niet durven te geloven, iedere dag opnieuw.

Reacties niet toegestaan