Kan Israel worden opgeheven?

De Amerikaanse jood Jeffrey Goldberg, een publicist die niet veel ziet in Israel, interviewde voor The Atlantic Michael Oren,  de nieuwe ambassadeur van Israel in de VS. Het thema van het gesprek was simpel. Israel is gesticht om joden uit de hele wereld een plaats te geven om veilig te leven. Maar nu, zestig jaar na de oprichting van de joodse staat, is het voor joden een stuk onveiliger om in Israel te leven dan in de meeste andere plaatsen in de wereld. 
Experiment mislukt?
De ambassadeur wil daarvan uiteraard niet weten. Daar is hij ambassadeur voor. En hij noemt een aantal andere voordelen van een joodse staat: dat het een plek is waar joden eigen verantwoordelijkheid dragen voor alle dingen van het leven, van lantarenpalen tot riolen (het zijn echt zijn voorbeelden). 
En bovendien, zegt de ambassadeur, er mag dan wel veel dreiging zijn in Israel en oorlog, maar de gemiddelde Israeli leeft langer dan de gemiddelde Amerikaan.
Maar de vraag van Jeffrey Goldberg, is Israel mislukt omdat het geen veilige plaats is geworden voor joden, is wel een intrigerende vraag.
Zie de video, hij duurt zes minuten.

Bron(nen):   The Atlantic