Amerikaanse Somaliërs vallen voor terrorisme

Circa twintig Somalische Amerikanen uit Minnesota, van wie sommigen hard op weg waren dokters of ondernemers te worden, blijken gekozen te hebben voor een heel andere carrière: ze hebben zich aangesloten bij een militante islamitische groepering die verwant is met Al Qaida en die probeert de zwakke Somalische regering omver te werpen. Een van de mannen (Shirwa Ahmed) heeft zichzelf bij een aanslag in Somalië opgeblazen, waarmee hij de eerste zelfmoordterrorist met een Amerikaanse paspoort is geworden.
The New York Times reconstrueert in een mooi artikel hoe de groep jonge studenten, die zelf op jonge leeftijd het geweld in hun geboorteland waren ontvlucht, in de ban kon raken van het islamitisch radicalisme. Het antwoord is een mix van politieke, religieuze en persoonlijke overwegingen. "Ze voelen zich nu belangrijk," zegt een van hun vrienden.
En de conclusie is verontrustend. Want veel Amerikanen hebben lang gedacht dat hun land immuun was voor homegrown islamitische terrorisme - omdat de integratie van moslims in de Verenigde Staten soepeler verloopt dan in Europa - maar dat kan nu wel eens een illusie blijken. Hoewel de Somalische Amerikanen geen aanslagen in de Verenigde Staten hadden gepland, houdt de FBI er ernstig rekening mee dat dat wel kan gaan gebeuren.

Bron(nen):   The New York Times  The New York Times