CIA-plan: alle Al-Qaidaleiders vermoorden

Het geheime plan van de CIA dat dit weekeinde tot ophef in de Verenigde Staten leidde, had tot doel alle Al-Qaida-leiders te doden of gevangen te nemen. "Het plan kwam rechtstreekt uit een film," zegt een voormalige inlichtingenofficier in The Wall Street Journal, de Amerikaanse krant die vandaag meldt wat het geheime CIA-programma vermoedelijk inhield. "Het was zoiets als: laten we ze allemaal omleggen."
CIA-medewerkers die het programma wilden uitvoeren, werkten aan de samenstelling van speciale commando's die zouden opereren naar voorbeeld van Israelische agenten die na de aanslagen tijdens de Olympische Spelen in München de Palestijnse daders opspoorden en vermoordden.
The New York Times onthulde gisteren het bestaan van een geheim programma. Vice-president Dick Cheney zou de inlichtingendienst uitdrukkelijk de opdracht hebben gegeven het Amerikaanse Congres niet te informeren - wat hem op een strafrechterlijke vervolging kan komen te staan.
De CIA begon in 2001 het plan uit te werken, maar het stierf al na zes maanden een zachte dood. Dat kwam volgens The Wall Street Journal mede door gebrek aan steun van de Amerikaanse president George Bush en dezelfde vice-president Dick Cheney.

Bron(nen):   The Wall Street Journal  The Daily Beast