Het einde van de Obamania

Barack Obama is teruggekeerd op de planeet Aarde. Toen hij nog campagne voerde voor het Amerikaanse presidentschap werd hij in buitenland toegejuicht door mensenmassa’s en verwelkomd door politici die hem leken te aanbidden. Maar na zijn recente buitenlandse reizen is Obamania niet meer dan een prettige herinnering, schrijft Doyle McManus in de Los Angeles Times.
In Rusland werd hem naar verluidt de les gelezen door sterke man Vladimir Poetin tijdens een twee uur durend ontbijt. En in Italië werd hij verwelkomd door de slachtoffers van de aardbeving in L’Aquila met een spandoek ‘Yes, we camp’.
De resultaten van de G-8-top waren mager. De Verenigde Staten hadden graag een krachtige verklaring gezien inzake Iraans nucleaire ambities, maar de slotverklaring kwam niet verder dan: "We hopen oprecht dat Iran de gelegenheid aangrijpt om diplomatie een kans te bieden."
Obama heeft in Rusland geen grote fouten gemaakt, en dat is al heel wat, maar heeft ook geen bijzondere resultaten bereikt. De Russen gaven inzake Iran geen duimbreed toe, en blijven verklaard tegenstander van scherpere sancties. De Russen zien Iran als een ‘onoplosbaar probleem’ en daar hebben Amerikanen moeite mee, want voor hen is ieder probleem oplosbaar. Geen wonder dus dat Obama zich verheugd toonde dat hij zich weer om binnenlandse problemen als de gezondheidszorg en de economie mag gaan bekommeren. Die zijn oplosbaar.

Bron(nen):   Los Angeles Times