Blair of Balkenende?

Tony Blair is in de race voor het presidentschap van de Europese Unie, zo liet de Britse regering vandaag weten. Barones Kinnock, de minister voor Europese Zaken, meldde dat de Britse regering zijn kandidatuur zal steunen.
De nieuwe topbaan is een voortvloeisel uit het Verdrag van Lissabon. Representatie is misschien wel de belangrijkste functie-eis en een aantal regeringsleiders is zeer geporteerd van iemand met de statuur van Blair, zo beweert The Daily Telegraph.
Het nieuwe EU-presidentschap zal een einde maken aan het nu roulerende voorzitterschap tussen de 27 lidstaten, dat steeds zes maanden duurt.
Of Jan Peter Balkenende blij is met de kandidatuur van Blair, valt nog te bezien. Haagse kringen menen te weten dat de Nederlandse premier maar al te graag naar Brussel zou vertrekken.
Hij zou zozeer geporteerd zijn van een dergelijk move, dat hij er niet voor terugschrikt op z’n tijd een sms’je aan Carla Bruni (foto) te sturen om haar te complimenteren met haar cd’s. In hoeverre dit het Elysée mild stemt over de Nederlandse kandidaat, is niet bekend.
Ook de vergoeding van deze voorname post zal de Nederlandse premier toelachen: 220.000 euro per jaar – een mogelijke nieuwe invulling van wat inmiddels de Balkenende-norm heet.

Bron(nen):   The Daily Telegraph