Kabinet probeerde in de zomer in het geheim D66 in te lijven

De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben in de zomer gesprekken gevoerd met D66 over het toetreden van die oppositiepartij tot het kabinet. D66 zou deel gaan uitmaken van de regering, vermoedelijk inclusief ministers en in ruil zou de partij het kabinet steunen, met name in de eerste kamer. De gesprekken zijn op niets uitgelopen. Dit bevestigen Haagse bronnen aan de NOS. Het CDA zou ook benaderd worden, maar tot een gesprek met CDA-leider Buma is het niet gekomen. De verkenningen liepen op niets uit onder meer vanwege de opstelling van Samsom. Hij vreest dat belangrijke PvdA-standpunten in het regeerakkoord geschrapt zouden worden. Hij zou ook bang zijn dat het sociaal akkoord zou worden opengebroken. Samsom heeft Pechtold zijn bezwaren duidelijk gemaakt tijdens een gesprek op het Scheveningse strand, schrijft de NOS. In commentaren wordt het vooral D66, kampioen van de democratie en de transparantie, aangewreven heimelijk zonder verkiezingen met een formatie te zijn bezig geweest

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Calhoun84

  “In commentaren wordt het vooral D66, kampioen van de democratie en de
  transparantie, aangewreven heimelijk zonder verkiezingen met een
  formatie te zijn bezig geweest”

  Je kiest een parlement voor vier jaar, ik zie niet in wat er mis is met een tussenformatie. Zeker met dit kabinet zou het een zegen zijn als er verandering in komt. D66, en in mindere mate het CDA, hadden gewoon in het begin meegenomen moeten worden in de formatie. Deze partijen zouden juist een brug kunnen slaan tussen de VVD en de PVDA. De twee coalitiepartijen staan zo ver van elkaar af dat dit het kabinet onmachtig maakt.

  Waarom geen tussenformatie? Zitten we dan op, alweer, nieuwe verkiezingen te wachten? Hoewel ik een lichte allergie heb ontwikkeld voor Rutte II weet ik niet of verkiezingen ons er boven op zouden helpen.

 2. DiscuJohn

  Snel nieuwe verkiezingen, al helemaal omdat Samsoms rol uitgespeeld is door zijn (privé-)onbetrouwbaarheid. Niemand kan zijn rol als fractieleider overnemen. Want ja, privé onbetrouwbaar = professioneel onbetrouwbaar= ongeschikt.

Reacties niet toegestaan