Onderzoek: Nederlanders willen een sterke leider en minder democratie

De Nederlander, althans de gemiddelde Nederlander, is boos op de politiek. Niet bang, zoals gedacht, maar boos. Boos op al het gezeur en geruzie, boos dat er geen oplossingen komen, maar steeds nieuwe problemen. Een belangrijk deel van het electoraat zegt zelfs te walgen van de politiek. Dat geldt voor bijna de helft van het PVV-electoraat, veertig procent van de mensen die van plan zijn op 50Plus te gaan stemmen, en een derde van de SP-stemmers. Maar ook vijftien procent van de CDA-aanhang walgt van de politiek. Dat valt te lezen in een onderzoek dat Trouw liet houden over de emotionele staat van de kiezers. En daaruit komen verontrustende conclusies. Veel mensen zijn het democratisch gedoe een beetje zat en zouden liever een sterke man zien die orde op zaken stelt. Een Leider. Iemand die zonder al te veel democratisch geneuzel besluiten neemt. Dat zegt meer dan zestig procent van de Nederlanders, ondervraagd in de representatieve steekproef. De wens leeft vooral onder ouderen. Bijna driekwart van de vrouwen boven de vijftig hoopt op een krachtige aanvoerder die de zaken eens even snel op orde komt stellen. Maar ook twee derde van de oudere mannen antwoordde 'mee eens' op de vraag of ze het tijd vonden worden voor 'een sterke leider die meteen over alles kan beslissen'. Trouw zal zaterdag meer details van het onderzoek publiceren

Bron(nen):   Trouw      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Politiek is naar mijn idee een roeping, er moeten mensen zitten die er zin in hebben en gemotiveerd zijn om zich in te zetten.
  Want eerlijk is eerlijk, politiek is geen vetpot en behoeft een hoge inzet.
  Wat er nu zit zijn een stelletje onderuit gezakte lui, die politek zien als een opstappertje naar bedrijfsleven met een leuke functie of commisariaatje in het vooruitzicht.
  Deze lui zijn vooral gebaat bij een status quo en zo min mogelijk deining

  • Dead Silence

   Opstappertje naar het bedrijfsleven…het is helaas waar maar met de huidige capaciteiten van de zittende volksvertegenwoordigers leidt het tot een catastrofe.

   (in antwoord op Captain Caveman)
 2. Bart Matthesius

  Inderdaad niet verbazend. De grote fout van dit kabinet is dat ze aannemen dat het compromis, de middenweg altijd de beste optie is. Geven en nemen, jij een beetje ik een beetje. Maar dan krijg je VVDers die PvdA ideeen verdedigen en andersom. Geen wonder dat Samsom en Rutte zo worden afgestraft.

 3. Kees Cornelder

  Dit is dus eigenlijk een variatie op het thema ‘Democratie is als een zaal vol slingers en confetti: uitstekend voor in welvarende tijden, om dat dan ‘eerlijk te verdelen’ (ahum). Maar je hebt er geen zak aan als het mis gaat in diezelfde maatschappij, want niemand wil in een grafkamer zitten en al helemaal niet met elkaar’

  • Captain Caveman

   Democratie is in principe natturlijk een goed iets.
   Alleen misschien in praktijk nog niet helemaal optimaal uitgevoerd.
   We kunnen een keer in de vier jaar stemmen op een partij en na het stemmen hebben wij geen enkele invloed meer. Partijen kunnen ook afwijken van hun verkiezingsprogramma in die vier jaar.
   Zou wel iets zijn om binnen die 4 jaar ook nog enige invloed te hebben of dat partijen zich ook daadwerkelijk (wettelijk) gebonden zijn aan hoofdlijnen van hun beloftes.

   (in antwoord op Kees Cornelder)
   • Heldoppantoffels

    Helemaal mee eens en breng dan svp ook even een strikte scheiding aan tussen politiek en bedrijfsleven. Daarmee voorkom je dat politici zoals wel vaker in de ambtstermijn eigenlijk al de belangen van een toekomstige werkgever aan het behartigen is!!

    (in antwoord op Captain Caveman)
   • kletsmajoor

    Op zich logisch maar ik vrees ook dat burgers dan nog meer gaan verwachten dat elke grief direct wordt opgepakt in Den Haag. Dat versterkt de neiging tot micromanagen van de maatschappij bij politici en uiteindelijk gaat de aandacht juist nog verder verschuiven van hoofdlijnen naar geneuzel over details.

    Om bij Kees Cornelder aan de sluiten: als het goed gaat kan de politiek zich veroorloven te neuzelen over details maar als het slecht gaat moeten de hoofdlijnen weer in beeld komen want waarschijnlijk moeten ze bijgesteld worden.

    (in antwoord op Captain Caveman)
 4. Desperanto

  Wim Bosboom – wie kent hem nog? – stelde eens de volgende vraag aan een onverbeterlijke Nederlandse oorlogsmisdadiger (WOII): “Noem mij eens één Sterke Leider die zijn beloftes waar heeft gemaakt.”

 5. grasspriet

  ‘Onderzoek: Nederlanders willen een sterke leider en minder democratie’
  Ik maak bezwaar tegen het generaliseren in de titel. Ik wil geen sterke leider, ik wil helemaal geen leider en daar bovenop wil ik geen schijndemocratie zoals we die nu hebben maar een échte democratie. Dus geen, of hooguit, een hele kleine overheid, en dan óók nog één die naar zijn burgers luistert.
  Jaja, ik weet het, het is veel gevraagd en bovendien ben ik volgens de titel nu plotsklaps geen Nederlander meer :/

  • Peter

   Ik ben een tijdelijke aardbewoner. Voel me al helemaal geen Nederlander meer. Nederlanders sterven uit. Heeft ook met de geboortebeperking te maken.
   Importeren van ander volk is pure onderdrukking.
   Massale uittochten omdat het hier beter was.

   Nee, ik hoef niet zo nodig op vakantie. Je kunt je dat geld wel besparen.
   Wij hebben het beste volk in huis uit alle landen.
   We hebben internet. Nee, ik spreek nog steeds geen Chinees of Russisch.
   Ben al blij dat ik de wereldtaal nog een beetje beheers.

   1 EU is al onmgelijk. De meeste Europeanen kunnen niet samenwerken.
   Dat kunnen Nederlanders niet eens.
   Omdat we er een kompetitie van gemaakt hebben.
   En dat lijdt sowieso ook al tot uitbuiting.

   (in antwoord op grasspriet)
 6. Karel Kritisch

  “Democracy is the worst form of government except all the others that have been tried” -Winston Churchill

  Mensen zeuren altijd zo over de poilitiek maar ze kiezen die mensen zelf. Als je denkt dat je het beter kan stel je dan verkiesbaar. Steek je nek uit en hij wordt er ook zo afgehakt.

  Een sterke leider? Nee bedankt, fascisme is geen pretje zoals we weten.

  “Ask not what your country can do for you ask what you can do for your country” Dat moet weer het credo worden. We zijn zelf de crisis, wij zijn de samenleving, ons volk krijgt de regering die zij verdient.

  • Peter

   Met de paplepel ingegoten. Demokratie is heiliger dan de paus. Ik pluk er de wrange vruchten van.
   Rutte is toch een sterke leider ?
   Dit is gewoon staatsfascisme, ja.
   Zelf het geld overvloedig uitgeven en nutteloze zaken en de burger de keel dichtknijpen.

   Waarom zou je in de politiek gaan ?
   Wie denkt er werkelijk iets te kunnen veranderen ?
   Veranderingen komen nooit uit de politiek.
   Ze verergeren situaties alleen maar. Een beetje paaien en zoet houden.
   Zodat je in slaap sukkelt.

   Heel het westen staat nog wat te wachten met z’n schijnvrijheid en schijnveiligheid.
   De rOverheden zijn zelf de grootste terrorist.

   Er is nog nooit 1 land geweest waar absolute vrijheid en vrede heerste.
   Ja, even misschien. Overal zitten de diktators.
   Iedere leider is een diktator. Ze krijgen alleen niet allemaal hun zin.
   Ik heb een hekel aan politieke spelletjes.
   Allemaal schuiven ze de problemen door.
   Managers ook.

   Thans leer je niks meer op school.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Aan jou hebben we ook niks. Makkelijk lullen zo. Wat zijn de nutteloze zaken bijvoorbeeld? Wat zijn volgens jou de oplossingen? Anarchie ofzo? Echt zo’n verhaal waar niemand wat mee kan..

    (in antwoord op Peter)
    • Peter

     Ik ben ook kritisch. Het is allemaal niet (meer) wat het lijkt of leek. Nee, geen anarchie ofzo. Maar 1 lijken we nooit te worden. Van de politiek zijn we nooit wijzer geworden, toch ?

     (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      Feit is dat wij er op deze wereld toch wel bij de top horen, in andere landen is het vaak nog veel erger gesteld. Natuurlijk is er nog veel mis. Verandering gaat langzaam helaas. Het is ook een kwestie van mentaliteit en moraal. Mensen moeten ook eens naar zichzelf kijken. Want wat kost criminaliteit, belasting ontwijking/ontduiking, onterecht uitkering trekken, rotzooi maken, ongezond leven, vervuilen, energie verspillen, oneerlijkheid, hebzucht en onverschilligheid wel allemaal niet?

      (in antwoord op Peter)
 7. Allard

  Van de PVV stemmers kan ik me dat wel voorstellen, die geilen nou eenmaal op fascisme.

Reacties niet toegestaan