Alles voor Europa

De Britse bijdrage aan de Europese Unie zal in 2010/2011 fiks omhoog gaan, van 4,1 miljard pond naar 6,4 miljard. Een stijging van 60 procent. 
Dit leek de regering geen goed nieuws - de anti-Europese sentimenten zijn bijzonder levend op het Britse eiland - en daarom zijn deze cijfers ijlings verwijderd uit het jaarlijkse financiële verslag dat voor de vakantie naar het parlement werd gestuurd. Wel een beetje jammer dus, dat The Daily Telegraph dit nu naar buiten brengt. 
Na Duitsland is Groot Brittannië straks de grootste Europese netto-betaler en dat is niet iets waar de Britse bevolking trots op zal zijn.
Lange tijd was de Britse bijdrage aan de 'lage kant,' omdat het land niet in aanmerking kwam voor de miljarden voor de agrarische sector die in Engeland relatief klein is - dat geld gaat lekker naar Frankrijk. Dit Britse voordeel heeft de vorige premier, Tony Blair, zich bij de laatste grote onderhandelingen over de bijdrage per land laten afpakken. 
Helaas, Blair is niet meer, dus dit gaat de toch al zeer belaagde premier Brown ook nog over zich heen krijgen.
De andere grote betalers aan Europa zijn Nederland, Frankrijk en Italië. Griekenland, Polen en Spanje zijn de grootste netto-ontvangers.

Bron(nen):   The Dialy Telegraph