De olie-voor-terrorist deal (Update)

Als de Britse pers ergens goed in is, dan is het wel in ouderwetse onderzoeksjournalistiek. "De komende weken zal dus ieder dubieus detail van de olie-voor-terreurgevangene ruil tussen de Britse en Libische regeringen genadeloos worden blootgelegd," voorspelt Joshua Livestro op zijn weblog De Dagelijkse Standaard. We hebben het hier over de vervroegde vrijlating van de Libische terrorist die tot levenslang was veroordeeld omdat hij een bom in het vliegtuig had gesmokkeld dat boven Lockerbie is neergestort.
De zondagskranten maken een mooi begin. The Sunday Times schrijft in een artikel getiteld  Het Libische Ultimatum dat  'de hele kwestie naar realpolitik en amoreel beleid riekt". Het artikel stelt dat de Britten bang waren dat Libië de diplomatieke betrekkingen wilden verbreken en een herhaling van 'het Zwitserse scenario' vreesden. "Gadaffi kan ons het leven heel zuur maken," zegt een Britse oud-ambassadeur. Hij verwijst daarbij naar de niet-verklaarde oorlog die Libië heeft gevoerd tegen Zwitserland. Dat land had het lef een van Gadaffi's zonen te arresteren nadat deze bedienende personeel in elkaar zou hebben geslagen. Gadaffi zette de olietoevoer naar Zwitserland stop en trok miljarden aan spaartegoed terug van Zwitserse bankrekeningen.
Terwijl The Times zich verder vooral richt op de vraag of de staatssecretatris voor Buitenlandse Zaken Ivan Lewis druk heeft uitgeoefend op de Schotse regering, onderzoekt The Sunday Telegraph vooral de rol die minister voor Handel en Industrie Peter Mandelson zou hebben gespeeld bij de totstandkoming van de deal.
Kerncitaat: Lord Mandelson heeft recentelijk vluchtig met Gadaffi gesproken op het 30 miljoen pond landgoed van de Rothschild-familie op Corfu - precies een week voordat naar buiten kwam dat Megrahi [de terrorist] vrijgelaten zou worden omdat hij terminale prostaatkanker heeft. Volgens de woordvoerder van Mandelson heeft de minister ook gesproken met de man die naar verwachting de volgende leider van Libië zal zijn.
Eerder betoogde Trouw juist dat het moreel zeer verantwoord is een veroordeelde terrorist die nog maar kort te leven heeft, vrij te laten. Wat heeft het voor zin deze man te laten sterven in zijn cel?
Foto: Megrahi wordt als een held ontvangen bij zijn terugkeer in Libië.
Update: De Britse premier Gordon Brown staat onder grote druk om zijn stilzwijgen in de kwestie te doorbreken, zo meldt The Daily Telegraph, zeker nu duidelijk is geworden dat hij zes weken geleden met Gadaffi over de vrijlating van Megrahi heeft gesproken.

Bron(nen):   De Dagelijkse Standaard  Trouw  The Daily Telegraph