Bezuinigingen nauwelijks schadelijk voor de economische groei

Veel economen en oppositiepartijen waarschuwen al maanden dat het kabinet met het pakket van 6 miljard bezuinigingen de economie 'kapot bezuinigt'. De uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau laten zien dat dat erg meevalt. Zonder bezuinigingen zou de economische groei 0,75 % hebben bedragen. De bezuinigingen knabbelen daar 0,25 % af, zodat de groei uitkomt op 0,5%. Het belangrijkste argument tegen de bezuinigingen, dat het de economie schaadt, verliest daardoor aan kracht. Andere kerncijfers van het planbureau: De Nederlander verliest volgend jaar gemiddeld 0,5 procent aan koopkracht. De werkloosheid stijgt volgens de 'nationale definitie' naar 9,25 procent. Het begrotingstekort komt uit op 3,3 procent van het bruto binnenlands product. De koopkrachtdaling valt relatief gezien mee, al komt die wel bovenop een koopkrachtdaling van 1,25 procent dit jaar. Bij de raming van augustus ging het CPB nog uit van gelijkblijvende koopkracht, maar daarin was het effect van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro niet meegerekend.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Aanvankelijk dacht ik dat het een aardige en meedenkende man was maar het is niks meer dan een streber die de boel naar de knoppen helpt.

 2. Captain Caveman

  De Nederlandse politici handelen allemaal in een stuip reflex, er is crisis dus: bezuinigen.
  Er wordt eigenlijk niet nagedacht over andere mogelijkheden.
  En we moeten zeker ook eens niet verder willen kijken dan ons eigen land groot is;
  niet proberen vooraan in de pas bij de EU proberen te lopen en in eigen land een zooitje hebben.
  Soms moet je vuur met vuur bestrijden

 3. Yinni Yang

  Wordt bij dit soort berichten ook rekening gehouden met het grote aantal mensen dat nu door de crisis in financiële problemen zit? Die minder of geen werk meer hebben? Die ineens extra moeten aflossen aan de bank omdat hun huis ‘onder water’ staat?
  Of is dit weer zo’n ‘peptalk’-bericht waardoor we weer ‘vertrouwen’ in de regering zouden moeten krijgen?

 4. Jannie Ooms

  Het zegt me niets, zo’n gemiddelde van 0.5%. Ik woon in een huurhuis, vrije vestiging. Op een niet onaardige locatie, rond de duizend euro per maand. Door de huurplannen van het kabinet (en ook van D66, vergeet dat niet) is mijn huur dit jaar met 6.5% gestegen.

  Stef Blok, die mij altijd aan Gijs Gans doet denken, maar dat doet er nu even niet toe, gaat in zijn wijsheid besluiten dat de huren van huizen op een leuke locatie vanaf volgend jaar nog meer verhoogd mogen worden. O, wat zullen de particuliere huisjesmelkers en de pensioenfondsen dat fijn vinden.

  Maar de hypotheekrente aftrek wordt ongemoeid gelaten. Ja, ik weet wel, dat ligt nu een beetje moeilijk, vooral voor nieuwe kopers. Maar zij die 20 jaar terug een huis kochten hebben hun bezit in waarde zien verdubbelen, terwijl ze de rente konden aftrekken. De belastingteruggave werd gefinancierd door o.a. de huurders. Die zullen daardoor heel wat meer moeten inleveren dan die voorspelde 0.5%

  Vanaf 1945 is er al woningnood in dit land, kunstmatig in stand gehouden door achtereenvolgende kabinetten. Geen van ons buurlanden kent woningnood.

  Het is nogal wrang dat de plannen van het kabinet om de woningmarkt recht te trekken kennelijk nog steeds betaald moeten worden door de huurder!

 5. cormol

  Een beetje kort van memorie: zou u de 48 miljard eerdere bezuinigingen en lastenverhogingen ook even mee willen nemen? Of dacht u dat die lagere bestedingen uit de lucht kwamen vallen?

Reacties niet toegestaan