Gemeenten geven nog altijd 1,7 miljard uit aan cultuur

In Nederland besteedt de overheid nog steeds heel veel geld aan kunst en cultuur. Het zijn vooral gemeenten die hoge subsidies verlenen aan het plaatselijk theater, aan de bibliotheek en kunst op straat. In 2013 verwachten de gemeenten gezamenlijk bijna 1,7 miljard euro uit te geven aan kunst en cultuur, 3,7 procent minder dan in 2012. Het bedrag dat besteed wordt per inwoner neemt af van 103 euro tot 98 euro. Met de lagere netto-uitgaven aan kunst en cultuur bezuinigen de gemeenten dit jaar in totaal 63 miljoen euro. Ook in 2011 en 2012 gaven de gemeenten minder uit aan kunst en cultuur, de besparingen bleven toen echter beperkt, schrijft het CBS. Van 2004 tot 2010 namen de bestedingen ieder jaar nog toe. De bestedingen aan cultuur liggen dan ook, ondanks de bezuinigingen, nog steeds royaal boven die van 2004 De allerkleinste gemeenten zijn relatief veel kwijt aan kunst en cultuur, gemiddeld bijna 1000 euro per inwoner. Dit komt doordat vier van de zes gemeenten met minder dan 5 duizend inwoners Waddeneilanden zijn. Deze hebben culturele voorzieningen voor de vele toeristen die de eilanden bezoeken.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Waarom? Die kunst op straat. Ik weet niet of iemand daar weleens op let. Maar dat is geen kunst, hoor. Loop maar voor de grap eens een rondje in uw eigen woonplaats. Dan ziet u sombere betonnen palen of stapelblokken uit de stoep omhoog rijzen. Dat is de ‘kunst’ waar we het hier over hebben. Ach, ik hoef dat ook niet uit te leggen. Als u op plaatjes googelt, begrijpt u wel waar ik het over heb. En het staat vaak nog in de weg ook!

  Gisteren keek ik Kunstuur op televisie. Daar werd ook gedebatteerd over de bezuinigingen op kunst. Voormalig dichter des Vaderlands Ramsey Nasr en actrice Tamar van den Dop bleven maar hameren op de kaalslag in de cultuursector. Er moest meer geld komen! Meer subsidies! Meer uitgaven aan kunst! Meer, meer, MEER! Geen woord over de crisis gehoord. Niets over de ouderen, gehandicapten of werklozen in dit land. Niets van dat alles. Enkel oog voor de zielige kunstenaartjes die het zo zwaar hebben omdat er geen gratis geld meer naar ze toevloeit.

  Laat ze maar eens werken voor hun geld. Laat ze maar eens zien dat ze het waard zijn. Goede kunst en goede kunstenaars hebben geen subsidie nodig. Ik zie liever dat ze vanuit die sector geld terugstorten. Uit fatsoen.

  • zo maar iemand

   ‘Laat ze maar eens werken voor hun geld.’

   Kun je me uitleggen wat ze dan doen? Niet werken voor hun geld?

   Ach deze discussie wordt oud. Jij houdt niet van kunst dus mag er niets meer naartoe aan subsidie. Jij gaat ervan uit dat de kunst het geld van bejaarden en gehandicapten afpakt. Waarschijnlijk heb je nog nooit een kunstwerk gekocht of een theatervoorstelling gezien, en daarom denk je dat niemand ervan houdt. Of dat mensen die er wel van houden elitair zijn of zo.

   De reden dat gemeenten de keuze maken om geld te blijven geven aan kunst, waarom zou dat zijn, denk je? (lees als hint even de laatste zin in het artikel).

   (in antwoord op Genuine_Defector)

Reacties niet toegestaan