De jongste gevangene uit Guantanamo (Update)

Mohammed Jawad was pas 12, zegt hijzelf, toen hij in december 2002 door de Amerikanen in Afghanistan werd gearresteerd, omdat hij een granaat naar een jeep met Amerikaanse soldaten zou hebben gegooid. Nu bijna zeven jaar later is hij als vrij man terug in Afghanistan, na een verblijf van zes jaar in de Amerikaanse gevangenis op Guantanamo Bay, waar hij naar alle waarschijnlijkheid de jongste van alle gevangenen is geweest.

"Ik had niets gedaan," "zegt Jawad tegen The Times die hem thuis heeft opgezocht. Waarna de Britse krant aantekent dat mijnheer Jawad nog een lange strijd te gaan heeft om de scherven van zijn verloren tienerjaren op te pakken en een nieuw toekomst op te bouwen in een land dat nog steeds in oorlog verkeert.
Pas later in het stuk blijkt dat de jonge leeftijd minder omstreden is dan Jawad doet voorkomen, want bij het meten van zijn botten – in Nederland meestal het sleutelbeen als de leeftijd van minderjarige asielzoekers wordt gecontroleerd – waren de Amerikanen in 2002 uitgekomen op een leeftijd van 18 jaar. Waarbij een reageerder in de comments opmerkt dat die schatting van de Amerikanen waarschijnlijk nog niet zo slecht is, omdat Jawad ook vertelt dat zijn vader in de jaren tachtig is omgekomen tijdens de oorlog met Sovjet-troepen in Afghanistan.
Hoe dan ook, de zaak van Jawad krijgt in Afghanistan zelf buitengewoon veel aandacht. De vrijgelaten gevangene is maandag zelfs ontvangen door president Karzai, die hem een huis in Kaboel heeft aangeboden. Het ministerie van defensie heeft aangeboden voor hem een studie in het buitenland te betalen.
Na zijn arrestatie wist de familie van Jawad negen maanden lang niet waar hij uithing. Pas toen het Rode Kruis na meer dan negen maanden op bezoek kwam met foto’s van Jawad, begreep de familie dat de jongen in Guantanamo werd vastgehouden. Bij thuiskomst deze maand kon zijn moeder in eerste instantie niet geloven dat dit jaar zoon was, zo zeer was hij in zeven jaar tijd veranderd.
Update: De Amerikaanse advocaat van Jawad heeft aangekondigd dat zijn client een rechtszaak zal beginnen tegen de Amerikaanse autoriteiten, zo meldt The Times in een tweede stuk. Jawad zou niets vertellen over de slechte behandeling die hem ten deel is gevallen, om zijn kansen op een schadevergoeding niet te verspelen.

Bron(nen):   The Times  The Times