President Iran: “Wij zullen nooit een nucleaire bom maken”

De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani heeft woensdagavond verzekerd dat zijn land nooit een nucleaire bom zal maken. "In geen enkele omstandigheid zijn we op zoek naar massavernietigingswapens, waaronder nucleaire wapens, en dat zal nooit het geval zijn", aldus Rohani in een interview met de Amerikaanse tv-zender NBC. Volgens Rohani wil Iran gewoon gebruikmaken van "een vreedzame nucleaire technologie". "We hebben nooit een nucleaire bom willen maken en gaan dat ook nooit doen". De Verenigde Staten hebben altijd gepleit voor militaire acties tegen Iran als de internationale diplomatie en de internationale sancties Teheran er niet van overtuigen dat het afstand moet nemen van zijn nucleaire ambities. Teheran heeft echter altijd ontkent dat zijn nucleair programma gebruikt wordt voor militaire doeleinden. De voorganger van Rohani, Mahmoed Ahmadinejad, provoceerde het westen graag door onduidelijkheid te scheppen rond de nucleaire ambities van zijn land. Zijn opvolger lijkt een andere koers in te zetten. Minstens verbaal. De Amerikaanse president Obama heeft bevestigd dat hij per brief heeft gecorrespondeerd met de nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani. Deze noemde die correspondentie in het NBC-interview 'positief' en 'constructief': "Het zou een subtiele, kleine stap voorwaarts kunnen zijn voor een belangrijke toekomst."  

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Kan je een land als Iran uberhaupt ooit vertrouwen?
  Ook al zou deze “gematigde” Rouhani het echt menen, schept het nauwelijks zekerheid voor de toekomst met een ander bewind aan het roer.

 2. Genuine_Defector

  En er wonen ook geen homo’s in Iran.
  En er wordt geen alcohol genuttigd of andere drugs gebruikt.
  http://vorige.nrc.nl/buitenland/article2414574.ece/Iran_telt_ruim_miljoen_drugsverslaafden

  • PaulusJ

   Er is ook geen aids trouwens.
   Oja en christenen en joden stammen af van apen en ratten.

   En Syrié is de schuld van infiltrators uit het Westen en uiteraard, de joden

   (in antwoord op Genuine_Defector)
 3. knier

  En hoeveel landen heeft Iran de laatste paar honderd jaar al als eerste aangevallen?
  Mee eens dat het land bestuurd wordt door niet zo’n frisse jongens maar met die agressie naar de buitenwereld valt het nogal mee,hoewel de Israel fans daar natuurlijk een andere mening over zullen hebben.

Reacties niet toegestaan