Onmogelijk voor Syrië om de chemische wapens in een jaar te vernietigen

In de overeenkomst die Amerika en Rusland hebben gesloten over de chemische wapens van Syrië staat dat dat land al zijn chemische wapens binnen een jaar moet hebben vernietigd. Maar kan dat überhaupt? Het korte antwoord op die vraag is volgens de New York Times: nee De VS hebben er zelf tientallen jaren over gedaan om een arsenaal dat sinds 1917 was opgebouwd weer kwijt te raken. Het probleem is, schrijft The Times: die wapens zijn niet gemaakt om zonder schade weer te worden vernietigd. Ze zijn gemaakt om te verwoesten, niet om verwoest te worden. En in het geval van Syrië moet de destructie ook nog plaatsvinden midden in een bloedige burgeroorlog. De VS hebben er lang over gedaan om de juiste methode te vinden. Want de eenvoudigste middelen - bijvoorbeeld in zee wegspoelen of verbranden - zijn zeer belastend voor het milieu. Betere methodes zijn het onschadelijk maken met behulp van andere chemische stoffen. Maar dat is een duur, ingewikkeld en tijdrovend proces. Als de VS eisen dat binnen een jaar alles is opgeruimd vragen ze misschien wel het onmogelijke. En wat als Syrië zich dan - noodgedwongen - niet aan de afspraken houdt?  

Bron(nen):   New York Times      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Daarom zal waarschijnlijk aan Syrië gevraagd worden om de wapens over te dragen aan de VS of Rusland zodat ze daar snel(ler) vernietigd kunnen worden. Dan zijn ze ook gelijk van het strijdtoneel in Syrië verdwenen, wat een hele geruststelling zou zijn.

  2. Anton Martens

    Mijn vader was in de jaren 80 betrokken bij de vernietiging van Agent Orange (dioxine), het ontbladeringsmiddel wat in de Vietnam oorlog gebruikt is. Dit werd, met behulp van verbrandingsschepen 2000 mijl ten zuid-westen van Hawaii vernietigd. Zelfs dat bracht nog te veel risico met zich mee. Deze schepen zijn dan ook uit de vaart genomen. Oplossen met andere chemicalien is mijns insziens dan ook de minst slechte oplossing. Wel kostbaar en zeer tijdrovend.

Reacties niet toegestaan