Nederlanders best eerlijke vinders - behalve op de PC Hooft

Samenleving
dinsdag, 24 september 2013 om 13:01
welingelichtekringen header 1
Reader Digest voerde een onderzoekje uit in 16 steden in Europa, Brazilië, de VS en in India: verslaggevers 'verloren' 192 portemonnees in parken, bij winkelcentra en op de stoep. In iedere portemonnee zat een naam en mobiel nummer, een familiefoto, bonnetjes, visitekaartjes, verschillende pasjes en €40. De vraag was uiteraard: hoeveel portemonnees worden er teruggebracht? Nederland kwam er redelijk goed vanaf met een 4e plek op de ranglijst. Meer dan de helft van de portemonnees werd gevuld teruggebracht, namelijk 7 stuks. Het vaakst werden de portemonnees niet of leeg teruggebracht op de PC Hooftstraat. Daarentegen ging het in Amsterdam-West en in de Bijlmer veel beter.
Lissabon deed het behoorlijk minder goed: het waren nota bene Nederlandse toeristen die als enige een portemonnee terugbrachten. Net als Madrid en Praag, waar per stad maar 2 en 3 beurzen terugkwamen. Overigens in Madrid was één van de eerlijke vinders niet Spaans maar kwam uit het buitenland. Zurich stond ook al niet hoog op de lijst, al is het één van de rijkste steden van Europa. Net als in Roemenië: 8 kwamen er niet terug. Anderen op de lijst zijn Warschou: 7 portemonnees nooit meer teruggevonden en allemaal meegenomen door vrouwen, Londen: 5 portemonnees terug, Ljubljana: 6 portemonnees terug. In totaal is 47% teruggebracht, terwijl dat bij een vergelijkbare test in 1996 nog 58% was.De lijst wordt aangevoerd door Helsinki. "Finnen zijn van nature eerlijk, het typeert ons," zegt een Finse student bedrijfskunde. "Wij zijn een kleine, rustige en hechte gemeenschap. We kennen nauwelijks corruptie en we rijden niet eens door rood," vertelt hij. Desgevraagd blijken alle terugbrengers eerlijkheid hoog in het vaandel te hebben staan. De onderzoekers hoorden vaak reacties als "ik kan mezelf anders niet recht in de ogen kijken" en "de portemonnee is niet van mij."
De inwoners van Mumbai staan op de tweede plaats in het onderzoek: 9 van de 12 portefeuilles werden geretourneerd. Het lijkt er daardoor op dat in kleinere gemeenschappen maar ook armere gemeenschappen meer eerlijke vinders leven. Reader Digest haalde Bram Bakker erbij die verklaarde: "Succesvolle, rijke mensen kunnen goed voor zichzelf zorgen. De donkere kant daarvan is dat ze, zodra ze de kans zien, zich ook van alles toe-eigenen. Wanneer mensen moeten samenwerken en zich meer bij elkaar betrokken voelen, zoals in een kleine gemeenschap, dan knappen ze daar een stuk van op."
Bron(nen): Readers Digest