Verrassend grote demo tegen Big Government

Rechtse demonstraties zijn in Europa vrijwel onbekend. Maar rechtse Amerikanen zijn duidelijk wel bereid te protesteren tegen plannen voor meer overheidsingrijpen – tegen Big Goverment.
Tienduizenden demonstranten hebben zaterdag in Washington geprotesteerd tegen de ‘linkse’ president Barack Obama, vooral tegen zijn plannen voor de gezondheidszorg maar niet alleen tegen die. The New York Times waagt zich niet aan een exacte schatting van het aantal demonstranten, maar stelt wel dat de opkomst ‘onverwacht groot’ was. Het was de grootste demonstratie tegen Obama tot nu toe.
De sfeer was ‘ruw’. Menige demonstrant stelde Obama voor als de duivel zelve. Op een bord werd hij ‘chef parasiet’ genoemd. Anderen vergeleken hem met Hitler.
In The Washington Post betoogt Max Stier dat Obama zelf de anti-overheidsstemming aanwakkert door een ongelukkige woordkeuze. De president had beloofd dat hij het vertrouwen in de overheid zou herstellen – cool en competent waren de trefwoorden – maar in zijn toespraak kiest hij toch vaak voor denigrerende formuleringen. "Ik wil niet dat overheidsbureaucraten zich met uw gezondheidszorg bemoeien," is er zo een.
De zorgen om de hoge overheidsuitgaven beperken zich niet tot de Verenigde Staten. Zestig procent van de Britten is volgens een peiling van The Sunday Times voorstander van minder overheidsuitgaven. Slechts 21 procent van de bevolking zou liever de belastingen verhogen dan bezuinigen.

Bron(nen):   The New York Times  The Washington Post  The Suday Times