FT: G20 neemt zijn verantwoordelijkheid

De verklaring van de 20 grootste landen ter wereld dat ze hun internationale samenwerking vorm zullen geven in de G20, behoort tot de belangrijkste van het jaar 2009. Hiermee wordt erkend dat de ‘Grote Recessie’ de internationale verhoudingen in de wereldeconomie heeft veranderd; de opkomende industrielanden zijn nu gelijkwaardige partners van de ‘eerste wereld’.
In een hoofdredactioneel commentaar is de Financial Times buitengewoon positief over de resultaten van de bijeenkomst afgelopen weekeinde in Pittsburgh. De G20 kan met recht claimen dat de gezamenlijke aanpak om de recessie het hoofd te bieden, heeft gewerkt.
De G20 beloven veel. Het gaat onder meer om de belofte niet voortijdig te stoppen met stimuleringsmaatregelen, het verbeteren van de regelgeving voor de financiële wereld (hogere kapitaalseisen, grenzen aan de bonussen), een klimaatakkoord later dit jaar in Kopenhagen. Alles bij elkaar is het ambitieus, en dat is positief. De leden van de G20 snappen dat alleen een gezamenlijke aanpak herstel van de wereldeconomie mogelijk maakt.

Bron(nen):   Financial Times