Viroloog Osterhaus blijkt zeer bevriend met medicijnenindustrie

Viroloog Ab Osterhaus, adviseur van minister Klink van Volksgezondheid over de Mexicaanse griep, is voorzitter van de ESWI, een Belgische stichting die het gebruik van vaccins promoot en die wordt gefinancierd door de top van de mondiale vaccin-industrie, zegt het Financieele Dagblad.
Onder meer GlaxoSmithKline (GSK) en Novartis, de twee productenten die Nederland op Osterhaus' verzoek 34 miljoen vaccins leveren, staan op de lijst van sponsoren.
Osterhaus is verder adviseur van het Britse Jenner Institute, dat zich inzet voor de ontwikkeling van vaccins voor dieren. Dit instituut wordt gesponsord door onder meer de Jenner Vaccine Foundation, dat fondsen werft. In de ledenraad zitten vertegenwoordigers van de vaccin-industrie.
Osterhaus raakte eerder in opspraak toen bleek dat hij een belang van bijna 10% had in ViroClinics Biosciences. Dat bedrijfje verricht in opdracht van de industrie onderzoek en ontwikkelingswerk op het gebied van griepvaccins, inclusief de recente Mexicaanse griep.
Osterhaus heeft donderdag getergd gereageerd op de publicatie in het FD. "Het jachtseizoen is kennelijk geopend." Zie de tweede link.

Bron(nen):   Financieele Dagblad  De Telegraaf  Vrij Nederland