Rutte valt Wilders aan

De tweet van PVV-leider Geert Wilders dat hij maar niet kan wennen aan PvdA-Kamerlid Khadija Arib als ondervoorzitter van de Tweede Kamer, is „beneden peil”. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.
Hij noemde Arib een prachtig voorbeeld van iemand die niet hier geboren is, hier legaal verblijft en iets van zijn of haar leven maakt. Ze is net als bijvoorbeeld de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (net als Arib geboren in Marokko) naar de top van de Nederlandse samenleving geklommen door hard te werken. Hij is er trots op dat dat kan in Nederland. „Ik kijk met een stijve nek op naar mensen als Arib en Aboutaleb. Dat zou de heer Wilders ook moeten doen”, zei Rutte. Wilders twitterde dinsdag: „Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse (Arib) vanmiddag als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer.” PvdA-leider Diederik Samsom twitterde daarop dat het feit dat Arib in de voorzittersstoel zit bewijst dat de „haat van de PVV nooit zal winnen van de kracht van dit prachtige land, waarin afkomst er niet toe doet”. In hetzelfde kader: minister Frans Timmermans zei iets ongepast over het afhaken van het CDA bij de begrotingsbesprekingen. 'De regering stak een hand uit naar het CDA en kreeg een middelvinger terug'. Timmers excuseerde zich haastig via Facebook voor deze uitglijder.  

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Het is jammer dat Wilders zo vaak zulke domme uitspraken doen, het sneeuwt zijn goede punt totaal onder!!!

  Wilders zou zoveel meer impact hebben als hij ook juist positief zou zijn over immigranten die meedoen in de maatschappij en de normen/waarden van de NL maatschappij overnemen.

  Ik heb grote moeite met de Islam, vanwege de idealen van de religie en de wijze waarop ze tot stand is gekomen en de dogma’s de ze heeft. Maar ik heb groot respect voor moslims (die uiteraard mogen geloven wat ze willen) die zich voegen naar de NL’se waarden en normen.

  Bij Wilders kan dat kennelijk niet, en daarom is hij uiteindelijk geen optie voor mij.
  En ook niet voor mensen zoals Nigel Farage, die ook niks met Wilders te maken wil hebben, en daarmee schiet hij zichzelf in de voet.

  Pim Fortuyn was veel verstandiger en beter op dat vlak.
  Bij Pim was het duidelijk dat hij geen racist was, en elk individu het beste gunde, ook al had hij grote moeite met de Islam.
  Bij Wilders hangt er altijd dat geurtje van racisme en vooroordelen aan. Ik geloof niet dat hij een racist is, maar hij zegt soms zulke domme dingen.

  En daarom zal Wilders nooit echt groot worden, en heeft hij het potentie niet dat Fortuyn wel had.

  • Diablue

   Quote:

   “Twitter, Facebook, daar houden onze kuikens in Den Haag zich mee bezig. Het land gaat naar de verdoemenis, van secundair belang, maar de onnozelaar uithangen is veel belangrijker. En we leven in een seculiere staat, daar hoort geen godsdienstpropaganda bij”

   Verdere commentaren overbodig, dit dekt de lading 100%
   Scherp en knappe analyse van de bron

   (in antwoord op RhodBerth)
  • Karel Kritisch

   Pim Fortuyn was echt wel wat intelligenter dan Geert inderdaad. Als Pim niet vermoord was dan had Geert nu een eenmansfractie me dunkt.

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. FritsB

  “.. dat hij maar niet kan wennen aan PvdA-Kamerlid Khadija Arib als ondervoorzitter van de Tweede Kamer, is „beneden peil”.” Ja, maar dat is niet wat Wilders schreef. Hij merkte op dat hem de combinatie van een Marokkaaanse (wat niet valt te ontkennen gezien haar officiële functie in Marokko) voorzitter van de Nederlandse Tweede Kamer met *een Koran voor haar neus* opviel. Dat is inderdaad ongerijmd. Het is typisch cordon-sanitaire-commentaar om het dan meteen op “hekel aan Marokkanen” te gooien. Overigens ligt daar ook een Bijbel, wat al even ongerijmd is; beide boeken hebben geen wetgevende betekenis in het parlement

  • Guest

   Het is juist dit op het randje balanceren waar grote Geert goed in is.

   Ik vind het in ieder geval doodeng.

   (in antwoord op FritsB)
  • Calhoun84

   Waarom is het een probleem om de Koran en de Bijbel bij de Kamervoorzitter te houden? Er zijn zoveel niet-wetgevende boeken in de Kamer. De Dikke van Dale is ook niet wetgevend, maar al die boeken kan de voorzitter wel gebruiken indien dat nodig is.

   Waarom doen mensen tegenwoordig zo moeilijk? De voorzitter van de Kamer heeft een naslagwerk op haar bureau om haar werk te doen, en of ze dat op haar tablet of in boekvorm doet is haar keuze.

   (in antwoord op FritsB)
   • DiscuJohn

    De Koran zou op geen enkele manier een naslagwerk moeten zijn in de Tweede Kamer.

    (in antwoord op Calhoun84)
 3. Dead Silence

  Twitter, Facebook, daar houden onze kuikens in Den Haag zich mee bezig. Het land gaat naar de verdoemenis, van secundair belang, maar de onnozelaar uithangen is veel belangrijker. En we leven in een seculiere staat, daar hoort geen godsdienstpropaganda bij.

  • Really

   CDA, SGP, Christen Unie?

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Calhoun84

    Waarom zouden christenen geen eigen partij mogen hebben? Scheiding van kerk en staat heeft niets te maken met een verbod op confessionele partijen.

    De Koran en de Bijbel passen prima bij de Kamervoorzitter. De boeken voor haar neus zijn naslagwerken die ze kan gebruiken indien nodig. Wat dat betreft heeft de Koran dezelfde functie als de Van Dale.

    (in antwoord op Really)
    • DiscuJohn

     De Koran zou op geen enkele manier een naslagwerk moeten zijn in de Tweede Kamer. Net zo min als de bijbel. Waar is trouwens de Thora?

     (in antwoord op Calhoun84)
    • Dead Silence

     Naslagwerken dienen wetenschappelijke artikelen te zijn. Want het ontbreekt de Kamer namelijk aan welke vorm van realiteitszin en kennis.

     (in antwoord op Calhoun84)
    • Really

     Van mij mogen er wel religieuze partijen komen. En moet men ieder vrij laten zijn of haar geloof te belijden. Zowel atheïsten, moslims en joden, hindoes etc. Zijn allemaal welkom in Nederland. Het is wel een goed idee om zulke boeken achter de hand te hebben. Hoeft niet per sé.
     Dus ik ben het met je eens.

     (in antwoord op Calhoun84)
 4. johandevri

  Wat ik me nou afvraag is of in Marokko ook een bijbel in de Tweede kamer ligt?? of dat buitenlanders daar ook openbare functies kunnen bekleden..?? Zeer waarschijnlijk NIET.
  Ware het niet beter als Arib haar Marokkaanse paspoort zou verbranden?? Ik vind dat je in deze ONVOORWAARDELIJK moet kiezen voor de NL nationaliteit…no matter what.
  maw Geert heeft (weer eens) gelijk.

  • Karel Kritisch

   Als je een Nederlands paspoort hebt ben je geen buitenlander. Daarnaast is in de islam de bijbel ook een heilig boek. Maar goed van mij hoeven die boeken niet perse in het parlement.

   (in antwoord op johandevri)
   • RhodBerth

    Bijbel en Koran hoeven wat mij betreft idd niet in de 2e kamer te liggen, al heb ik er geen problemen mee. De Bijbel heeft ook symbolische waarde voor de geschiedenis van Nederland. Wat dat betreft is de vraag voor w.b.t. de Koran vager, liggen de Veda’s en de boeken van Mormon er ook?

    Dat mensen met ook een buitenlands paspoort belangrijke nationaal bestuurlijke functies hebben vind ik niet kloppen. Nederland zou moeten worden geleid door mensen die 100% enkel alleen de nederlandse nationaliteit heeft. Dat kan best iemand zijn die oorspronkelijk marokaan is, maar nu enkel nog een NL paspoort heeft. De redenen daarvoor zijn principieel en wellicht theoretisch van aard, maar wat mij betreft daarom niet minder doorslaggevend.

    Verder heb ik geen probleem met dubbele paspoorten voor mensen die geen politiek leidinggevende rol hebben.
    Het is jammer dat Geert Wilders, wiens mening ik hier deel, het altijd weer zo communiceert dat het lijkt dat het vanwege racistische en domme onderbuikgevoelens is. Geert’s PR zorgt ervoor dat hij zo’n 35 zetels kan halen. En dat is een hoop. Maar het is direct ook zijn beperking, meer dan 35 zal het niet snel worden, gewoon omdat die mensen hem niet blieven als mens en hem niet vertrouwen dankzij z’n eigen communicatie falen.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
    • Karel Kritisch

     Ik vind het ook onwenselijk i.v.m. eventuele belangenverstrengeling. Helaas heeft een Marokkaan geen keuze. Men kan namelijk van overheidswege geen afstand doen van de nationaliteit. Daar zou Nederland eens wat diplomatieke druk op Marokko voor moeten uitoefenen. Het zelfde geldt voor de Turken en hun dienstplicht. Wat de Koran precies in de kamer doet weet ik niet. Misschien omdat er islamitische Kamerleden zijn?

     (in antwoord op RhodBerth)
 5. Jan koolraap

  Van mij mogen de koran en de bijbel uit de tweede kamer blijven.

  • Karel Kritisch

   Dat is een zin die op twee manieren is te interpreteren. Moeten de bijbel en de koran uit de tweede kamer blijven? Of moeten ze eruit blijven?

   (in antwoord op Jan koolraap)

Reacties niet toegestaan