"Iran kan atoombom maken"

Iran heeft de kennis om een kernwapen te maken. En het land heeft wellicht ook al een ontstekingsmechanisme getest dat klein genoeg is om in de kop van een middellangeafstandsraket te passen.
Dat blijkt uit de 'geheime annex' bij het jaarrapport van het Internationaal Atoomagentschap IAEA over Iran, dat deels is gebaseerd op informatie die naar buiten is gesmokkeld door de vrouw van een spion die door Duitsland was gerecruteerd, zo meldt The Times.
De conclusies gaan verder dan de inschatting die de VS maken van de Iraanse nucleaire capaciteit. Het rapport komt veel meer overeen met het oordeel van Frankrijk en Groot-Brittannië, die beide menen dat Iran al beduidend verder is dan de VS vermoeden. Experts zijn ervan overtuigd dat Iran in ieder geval het moeilijkste deel van het proces, het verrijken van uranium, onder de knie heeft.
Bij de geheime bevindingen gaat om 'voorlopige' conclusies die nog niet zijn overgenomen door IAEA-topman Mohamed El Baradei. De laatste heeft vorige maand nog onderstreept dat er 'geen concreet bewijs' is dat Irans nucleaire programma ook een militaire component heeft.

Bron(nen):